Eho Zlatnog viteza u Banjaluci

Aleksandra Glišić
Eho Zlatnog viteza u Banjaluci

Banjaluka - Gala koncert koji će obuhvatiti izbor muzičkog programa festivala "Zlatni vitez" iz Moskve označiće sutra u 20 časova početak trodnevne manifestacije u Banjaluci.

Muzičkim program u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra počeće trodnevni festival "Eho 'Zlatnog viteza' u Republici Srpskoj", koja će banjalučkoj publici predstaviti dio bogatog repertoara renomirane umjetničke smotre.

Festival u Banjaluci organizuje banjalučka Akademija umjetnosti u saradnji sa Ministarstvom kulture Rusije i Ministarstvom za vanredne situacije Rusije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.

- Jedan od osnovnih ciljeva i namjera Akademije umjetnosti je da se što više povežemo sa svijetom i akademijama u okruženju. Godinama radimo u tom smjeru, veliki je broj ugovora, saradnji i sporazuma koje imamo sa visokoškolskim ustanovama. Saradnju sa Moskvom započeli smo još ranije, a već dvije godine smo imali uzajamne posjete i gostovanja. Ove godine smo dobili i festival "Zlatni vitez" - rekla je dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Sanda Dodik.

Profesor Akademije umjetnosti Luka Kecman kaže da će od sutra Banjaluka biti na mapi gradova "Zlatnog viteza".

- U sadejstvu svih značajnih institucija mi smo u mogućnosti da realizujemo jedan zahtevni festival kratkog daha i na gala koncertu ćemo u sat i 45 minuta dobiti presek onoga što jeste "Zlatni vitez" - istakao je Kecman.

U Banjaluku će ovim povodom doputovati i ugledni ruski umjetnik Nikolaj Petrovič Burljajev.

- Na festivalu ćemo videti i veći deo laureata "Zlatnog viteza". Neki od njih su sa naših prostora, Akademija umjetnosti je sa predstavom "Solunci govore" dobila na ovom festivalu specijalno priznanje. Među laureatima su i profesorica Jelena Trepetova-Kostić i književnik Zoran Kostić - kazao je Kecman.

U okviru festivala u petak će biti održana promocija knjiga biblioteke "Zlatni vitez", sa posebnim osvrtom na knjigu stihova "Ivan Voljnov" autora Nikolaja Burljajeva. Na promociji će osim autora učestvovati Ljiljana Habjanović-Đurović i Zoran Kostić.

Ulaz na sve događaje je slobodan, ali se za gala koncert, koji će direktno prenositi Kanal šest moskovske televizije, ulaznice moraju preuzeti na biletarnici Banskog dvora.

Projekcije

Dva dana festivala u Banjaluci predviđena su za projekcije igranih i dokumentarnih filmova, najavljene su skoro cjelodnevne projekcije. Pred svaku projekciju uvodno slovo govoriće Nikolaj Petrovič Burljajev. Nastavničko-umjetničko vijeće banjalučke Akademije umjetnosti je donijelo odluku o dodjeli povelje počasnog profesora Burljajevu, koja će mu sutra biti uručena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana