Ехо Златног витеза у Бањалуци

Александра Глишић
Ехо Златног витеза у Бањалуци

Бањалука - Гала концерт који ће обухватити избор музичког програма фестивала "Златни витез" из Москве означиће сутра у 20 часова почетак тродневне манифестације у Бањалуци.

Музичким програм у концертној дворани Банског двора Културног центра почеће тродневни фестивал "Ехо 'Златног витеза' у Републици Српској", која ће бањалучкој публици представити дио богатог репертоара реномиране умјетничке смотре.

Фестивал у Бањалуци организује бањалучка Академија умјетности у сарадњи са Министарством културе Русије и Министарством за ванредне ситуације Русије, а под покровитељством предсједника Републике Српске.

- Један од основних циљева и намјера Академије умјетности је да се што више повежемо са свијетом и академијама у окружењу. Годинама радимо у том смјеру, велики је број уговора, сарадњи и споразума које имамо са високошколским установама. Сарадњу са Москвом започели смо још раније, а већ двије године смо имали узајамне посјете и гостовања. Ове године смо добили и фестивал "Златни витез" - рекла је декан Академије умјетности у Бањалуци Санда Додик.

Професор Академије умјетности Лука Кецман каже да ће од сутра Бањалука бити на мапи градова "Златног витеза".

- У садејству свих значајних институција ми смо у могућности да реализујемо један захтевни фестивал кратког даха и на гала концерту ћемо у сат и 45 минута добити пресек онога што јесте "Златни витез" - истакао је Кецман.

У Бањалуку ће овим поводом допутовати и угледни руски умјетник Николај Петрович Бурљајев.

- На фестивалу ћемо видети и већи део лауреата "Златног витеза". Неки од њих су са наших простора, Академија умјетности је са представом "Солунци говоре" добила на овом фестивалу специјално признање. Међу лауреатима су и професорица Јелена Трепетова-Костић и књижевник Зоран Костић - казао је Кецман.

У оквиру фестивала у петак ће бити одржана промоција књига библиотеке "Златни витез", са посебним освртом на књигу стихова "Иван Вољнов" аутора Николаја Бурљајева. На промоцији ће осим аутора учествовати Љиљана Хабјановић-Ђуровић и Зоран Костић.

Улаз на све догађаје је слободан, али се за гала концерт, који ће директно преносити Канал шест московске телевизије, улазнице морају преузети на билетарници Банског двора.

Пројекције

Два дана фестивала у Бањалуци предвиђена су за пројекције играних и документарних филмова, најављене су скоро цјелодневне пројекције. Пред сваку пројекцију уводно слово говориће Николај Петрович Бурљајев. Наставничко-умјетничко вијеће бањалучке Академије умјетности је донијело одлуку о додјели повеље почасног професора Бурљајеву, која ће му сутра бити уручена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана