Dvije decenije teatra sjenki u Banjaluci

Milanka Mitrić
Dvije decenije teatra sjenki u Banjaluci

Banjaluka - Svečano izvođenje predstave "Tužni princ" Dječijeg pozorišta Republike Srpske biće 30. aprila u 19 časova, kada će predstava proslaviti 20. rođendan. Ova, najdugovječnija predstava u Republici Srpskoj, izvođena je na pozorišnim scenama širom svijeta, rađena je prema lirskoj bajci direktora DPRS Predraga Bjeloševića, a režirala je Biserka Kolevska.

Obilježavanje ovog jubileja biće upotpunjeno svečanim izvođenjem predstave i prikladnim obraćanjem zvaničnika Republike Srpske.

O velikom značaju ove predstave govorio je autor Predrag Bjelošević, direktor DPRS.

- Mislim da rijetko koja predstava umjetničkog tipa ostane na sceni toliko godina. Mi znamo da narod najviše voli čistu zabavu, a ovo je čista estetika. Ja ću vas podsjetiti da je ova predstava osvojila prvu nagradu na festivalu đečijih pozorišta u Kotoru. Kuriozitet jeste bio u tome što smo se zvali Krajiško đečije pozorište, a nijedan glumac nije imao akademiju. To je još veće čudo. Naprosto, ta jedna izuzetno talentovana ekipa mladih ljudi, glumaca koji su i nakon 20 godina skoro svi, naravno, ovđe u pozorištu, sada su profesionalci, svi imaju završenu akademiju - kazao je Bjelošević.

Poslije nagrade u Kotoru, selektor "Bitefa" gospodin Ćirilov uvrstio je ovu predstavu među deset najboljih evropskih predstava.

- Nakon igranja u Kotoru, mene je lično pozvao gospodin Ćirilov, da mi on lično saopšti tu vijest da je "Tužni princ" uvršten na 32. "Bitef", među deset najboljih evropskih predstava. Poslije toga odlazi u Bugarsku i osvaja dvije nagrade. Već 1999. nacionalna televizija Bugarske snima film "Tužni princ" s našim glumcima. Mi odlazimo u London, zatim u Moskvu, gđe igramo na sto godina proslave Sergeja Obrascova, najvećeg imena u lutkarstvu, od kojeg su i Amerikanci učili. Predstava je imala i bezbroj divnih uspjeha: Peruđa u Italiji, od pedeset teatara svijeta osvojila je gran pri, poslije toga turneja, neke već 2001. godine u pet gradova Italije. U Solunu igramo na "Kongresu koegzistencije balkanskih naroda kroz umjetnost". Igrali smo u Omsku, dobili smo specijalnu nagradu poslije petnaest godina trajanja predstave. Onda su nas u Tursku pozvali, i tamo smo odigrali četiri predstave u Izmiru - rekao je Bjelošević.

S obzirom na ovaj jubilej, "Pošte Srpske" viđele su potrebu da tim povodom izdaju prigodnu poštansku marku "20 godina predstave 'Tužni princ'".

 - Svaka poštanska marka koju "Pošte Srpske" izdaju je kao mali ambasador, jer ona putem filatelista, pisama i paketa obiđe cijeli svijet - istakla je Jasminka Krivokuća, direktor "Pošta Srpske".

Poštanska marka

Vanredno izdanje poštanske marke, nominalne vrijednosti 0,90 KM, u tiražu od 10.000 komada, biće izdato uz prigodni FDC koverat u tiražu od 300 komada. Marka će biti puštena u prodaju 30. aprila. Autor ovog izdanja je Nebojša Đumić, grafički dizajner "Pošta Srpske". Motivi na markama su segmenti iz predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana