Dunja Simić: Banjaluka zrela za osnivanje opere

Mirna Pijetlović
Dunja Simić: Banjaluka zrela za osnivanje opere

Kroz cjelovečernji koncert muzički ću se prošetati kroz sve epohe, a to za jednog operskog umjetnika znači, od starih majstora oratorijske muzike Baha, Šuberta do nekih savremenih kompozicija. Pokušala sam da ne izađem iz ramova svoje branše, a sa druge strane da prilagodim koncert za svačiji ukus izvodeći neke popularne kompozicije kao što su napolitanske pjesme.

Rekla je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" operska diva, sopran Dunja Simić, koja će održati solistički koncert 22. novembra u 20 časova u Banskom dvoru kulturnom centru, u organizaciji ove kulturne institucije i "Kvin estrade" sa Zoranom Đurićem na čelu.

- Želim da zahvalim pokrovitelju koncerta "Novoj banci", medijskom pokrovitelju Radio-televiziji Republike Srpske, kao i modnoj kući "Karmen lajn", koja se pobrinula za moj izgled na sceni, koji će biti iznenađenje za moju publiku - rekla je operska diva Dunja Simić i dodala da će poslije Banjaluke nastupiti u Njemačkoj u decembru, a pjevaće i naslovnu ulogu u "Safikadi" u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

* GLAS: Na Vašem solističkom koncertu imaćete i zanimljive goste?

SIMIĆ: Tako je. Za ovu, meni posebnu priliku, pozvala sam vrhunskog tenora iz Beograda Nikolu Kitanovskog, koji je moj dugogodišnji partner na sceni Beogradske opere. On je za ovu priliku pripremio kraći repertoar, a publika inače voli njegov glas, tako da će i Banjalučani sigurno uživati. Posebno mi je zadovoljstvo što će prema mom izboru i stavu, na koncertu nastupiti i moje dvije talentovane studentkinje Miljana Brezičanin, sopran i Ana Simanić, mecosopran, a sve uz klavirsku saradnju Tomasa Eitlera. S obzirom na to da naši studenti nemaju baš mogućnost da često nastupaju, kao i da lično smatram da su svojim kvalitetom to zaslužile, zadovoljstvo mi je da su i one dio ovog koncerta. I za mene takođe ima veliki značaj da stanem na scenu sa svojim studentima, kao što sam i ja nekada u vrijeme studentskih dana nastupala rame uz rame sa mojom profesorkom Radmilom Smiljanić, koja mi je uvijek bila umjetnički uzor.

* GLAS: Vratili ste se u Banjaluku i već neko vrijeme ste angažovani na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Kako Vam je u ulozi pedagoga?

SIMIĆ: Kada su u pitanju glasovi, Banjaluka je nekako uvijek imala kvalitet i nadam se da će se to i nastaviti. Kada je Akademija tek osnovana, bila sam veliki skeptik da li će uopšte opstati. Međutim, uz veliko zalaganje i angažman pojedinaca, ona je zaživjela i uz pomoć sjajnih autoriteta iz Beograda, Akademija je dobila jedan nivo. Jako sam se radovala dolasku na Akademiju i smatram da mogu da budem dobar pedagog svojim studentima sa kojima sada imam sjajnu saradnju. Problem je u stvari kada jako želite nešto umjetnički da ostvarite, da se razvijate dalje i bolje, a nailazite na prepreku zvanu finansije. Ono što me boli je što svi ti silni talenti, a konkretno kada su u pitanju pjevači, nisu našli svoje mjesto pod suncem. Razlog za to je što ne postoji nikakva institucija koja bi im to omogućila.

* GLAS: Imamo li umjetničke temelje za osnivanje takve jedne institucije kroz operu ili operetu?

SIMIĆ: Razgovarala sam sa ljudima koji su bitni u kulturi i postoji raspoloženje za osnivanje ili kamerne opere ili operete, ali opet su problem finansije. Ideja je prihvaćena, a bitno je osmisliti koncept za sve to i naravno naći finansijsku podršku. Osnivanje takve jedne institucije bi i te kako bilo bitno, kao što je ogroman i pozitivan korak bilo osnivanje Banjalučke filharmonije. Prvo mislim da grad nešto takvo treba da ima, a drugo muzičari koji izlaze sa Akademije kroz filharmoniju imaju višestruku korist. Pretužna sam kad vidim da studenti Akademije "završavaju" u kafanama i po raznim "tezgama". Oni treba ipak da ostanu u miljeu za koji su se školovali i da se kompletno izgrađuju u profesionalce. Ja imam energiju, volju i želju da sve to uradim za te mlade i talentovane ljude, ali bez podrške je to nemoguće ostvariti.

Biografija

Operska diva Dunja Simić, kada je napustila Banjaluku, školovala se u Beogradu, bila je dugogodišnji član Beogradske opere i od 1999. godine je intezivno pjevala u Njemačkoj. Ostvarila je oko 30 uloga prvog sopranskog faha, nastupala je koncertno sa poznatim dirigentima i režiserima u operama u Frankfurtu, Dortmundu, Diseldorfu, Bazelu, Lincu, Briselu, Hanoveru, Hamburgu, Bremenu, gdje je bila dugogodišnji član tamošnje opere. Danas se pored umjetničkog angažmana bavi i prosvjetno-pedagoškim radom na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana