Дуња Симић: Бањалука зрела за оснивање опере

Мирна Пијетловић
Дуња Симић: Бањалука зрела за оснивање опере

Кроз цјеловечерњи концерт музички ћу се прошетати кроз све епохе, а то за једног оперског умјетника значи, од старих мајстора ораторијске музике Баха, Шуберта до неких савремених композиција. Покушала сам да не изађем из рамова своје бранше, а са друге стране да прилагодим концерт за свачији укус изводећи неке популарне композиције као што су наполитанске пјесме.

Рекла је ово у интервјуу за "Глас Српске" оперска дива, сопран Дуња Симић, која ће одржати солистички концерт 22. новембра у 20 часова у Банском двору културном центру, у организацији ове културне институције и "Квин естраде" са Зораном Ђурићем на челу.

- Желим да захвалим покровитељу концерта "Новој банци", медијском покровитељу Радио-телевизији Републике Српске, као и модној кући "Кармен лајн", која се побринула за мој изглед на сцени, који ће бити изненађење за моју публику - рекла је оперска дива Дуња Симић и додала да ће послије Бањалуке наступити у Њемачкој у децембру, а пјеваће и насловну улогу у "Сафикади" у Народном позоришту Републике Српске.

* ГЛAС: На Вашем солистичком концерту имаћете и занимљиве госте?

СИМИЋ: Тако је. За ову, мени посебну прилику, позвала сам врхунског тенора из Београда Николу Китановског, који је мој дугогодишњи партнер на сцени Београдске опере. Он је за ову прилику припремио краћи репертоар, а публика иначе воли његов глас, тако да ће и Бањалучани сигурно уживати. Посебно ми је задовољство што ће према мом избору и ставу, на концерту наступити и моје двије талентоване студенткиње Миљана Брезичанин, сопран и Aна Симанић, мецосопран, а све уз клавирску сарадњу Томаса Еитлера. С обзиром на то да наши студенти немају баш могућност да често наступају, као и да лично сматрам да су својим квалитетом то заслужиле, задовољство ми је да су и оне дио овог концерта. И за мене такође има велики значај да станем на сцену са својим студентима, као што сам и ја некада у вријеме студентских дана наступала раме уз раме са мојом професорком Радмилом Смиљанић, која ми је увијек била умјетнички узор.

* ГЛAС: Вратили сте се у Бањалуку и већ неко вријеме сте ангажовани на Aкадемији умјетности у Бањалуци. Како Вам је у улози педагога?

СИМИЋ: Када су у питању гласови, Бањалука је некако увијек имала квалитет и надам се да ће се то и наставити. Када је Aкадемија тек основана, била сам велики скептик да ли ће уопште опстати. Међутим, уз велико залагање и ангажман појединаца, она је заживјела и уз помоћ сјајних ауторитета из Београда, Aкадемија је добила један ниво. Јако сам се радовала доласку на Aкадемију и сматрам да могу да будем добар педагог својим студентима са којима сада имам сјајну сарадњу. Проблем је у ствари када јако желите нешто умјетнички да остварите, да се развијате даље и боље, а наилазите на препреку звану финансије. Оно што ме боли је што сви ти силни таленти, а конкретно када су у питању пјевачи, нису нашли своје мјесто под сунцем. Разлог за то је што не постоји никаква институција која би им то омогућила.

* ГЛAС: Имамо ли умјетничке темеље за оснивање такве једне институције кроз оперу или оперету?

СИМИЋ: Разговарала сам са људима који су битни у култури и постоји расположење за оснивање или камерне опере или оперете, али опет су проблем финансије. Идеја је прихваћена, а битно је осмислити концепт за све то и наравно наћи финансијску подршку. Оснивање такве једне институције би и те како било битно, као што је огроман и позитиван корак било оснивање Бањалучке филхармоније. Прво мислим да град нешто такво треба да има, а друго музичари који излазе са Aкадемије кроз филхармонију имају вишеструку корист. Претужна сам кад видим да студенти Aкадемије "завршавају" у кафанама и по разним "тезгама". Они треба ипак да остану у миљеу за који су се школовали и да се комплетно изграђују у професионалце. Ја имам енергију, вољу и жељу да све то урадим за те младе и талентоване људе, али без подршке је то немогуће остварити.

Биографија

Оперска дива Дуња Симић, када је напустила Бањалуку, школовала се у Београду, била је дугогодишњи члан Београдске опере и од 1999. године је интезивно пјевала у Њемачкој. Остварила је око 30 улога првог сопранског фаха, наступала је концертно са познатим диригентима и режисерима у операма у Франкфурту, Дортмунду, Диселдорфу, Базелу, Линцу, Бриселу, Хановеру, Хамбургу, Бремену, гдје је била дугогодишњи члан тамошње опере. Данас се поред умјетничког ангажмана бави и просвјетно-педагошким радом на Aкадемији умјетности у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана