Dunja Kusturica, selektor Kustendorfa, za Glas Srpske: Prijateljska harizma misija festivala

Mirna Pijetlović
Dunja Kusturica, selektor Kustendorfa, za Glas Srpske: Prijateljska harizma misija festivala

Mokra Gora - Izuzetno nam je drago što smo okarakterisani kao jedan od, po atmosferi, najopuštenijih, odnosno najprirodnijih festivala od strane prestižnog američkog filmskog časopisa "Muvimejker" iz Kalifornije.

- Prepoznatljivi smo po tome da ne insistiramo na glamuru, iako na festival dovodimo velika svjetska imena iz svijeta filma - rekla je za "Glas Srpske" selektor filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" koji se održava u magičnom ambijentu Drvengrada na Mokroj gori.

Festival je, prije svega, posvećen promociji filmskog stvaralaštva mladih autora, a kako je istakla Kusturica, priznanje daje garanciju da će se festival uspješno organizovati i u budućnosti.

- Festival će i u budućnosti zadržati opuštenu i pristupačnu harizmu kada je u pitanju filmski, ali i muzički dio. To je ono što karakteriše naš festival - rekla je Kusturica i dodala da se izuzetno raduje mnoštvu mladih reditelja koji će biti okosnica predstojećeg izdanja "Kustendorfa".

Tako je časopis "Muvimejker" na godišnjoj listi 25 filmskih festivala "Kustendorf" opisao kao jednu od "najčudnijih i najljepših proslava filmske umjetnosti".

- Taj festival je definitivno najviše "kul" od svih na kojima sam bio, zato što volim apsurd i harmonike, žestoka pića, čudnu hranu i mogu da tolerišem duvanski dim. Takođe, tu se prikazuju divni filmovi mladih autora, a slavni gosti su veoma pristupačni. "Kustendorf" je divan bizaran događaj - napisao je član redakcije "Muvimejker".

Kako se ističe u tekstu, istočnoevropska bajkovita tvrđava Emira Kusturice, Drvengrad, svakog januara postaje istinska umjetnička enklava sa projekcijama iz prestižne međunarodne  selekcije cjelovečernjih, kao i iz takmičarskog programa kratkih studentskih filmova, u predivnom, opuštenom okruženju.

Nesumnjivo sjajna kinematografija je zajednička osobina izabranih 25 festivala, kao i promišljeni, inspirativni razgovori i edukativni događaji.

- Tu je i volja za eksperimentisanjem sa nestandardnim programima i integrisanjem filma u alternativne prostore, ali i druge medije, kako tradicionalne, tako i one najnovije - stoji u tekstu časopisa.

Pored "filmskog čeda" proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice, na listi se nalaze i honkonški filmski festival, tuluški festival "Limijer", festival "Jug-jugozapad" koji se odvija u prestonici Teksasa - Ostinu, te festivali iz Trinidada i Tobaga.

Gosti i program "Kustendorfa"

Dunja Kusturica je specijalno za naš list otkrila i nekoliko detalja i svjetskih imena koja će obilježiti predstojeći "Kustendorf".

- Imaćemo retrospektivu filmova proslavljenog ruskog reditelja Andreja Končalovskog, a kao specijalni gost dolazi nam producent filma "Arizona dream" Klaudi Osard, koja je, između ostalih, radila film "Amelija Pulen" i "Beti blu" - najavila je Kusturica dio programa festivala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana