Дух Домановићеве мисли оживио на сцени

Ратомир Мијановић
Дух Домановићеве мисли оживио на сцени

Требиње - Фестивал фестивала полако се ближи крају, а претпосљедње вечери на сцени Дома младих наступио је ансамбл Удружења грађана "ЦУГ" и Позоришта "Бора Станковић" из Врања представом "Вођа", по тексту Радоја Домановића, а у режији Бојана Јовановића.

Драматуршки обрађен колаж Домановићевих сатира "Вођа", "Данга" и "Марко Краљевић по други пут међу Србима", дописан сатиричним коментарима на политичко-социјалну збиљу наших дана, настао је из глумачких радионица као школска представа. Ипак, кроз регионалне селекције стигао и до републичког фестивала у Кули, гдје је омладински ансамбл из Врања освојио и прву награду за најбољу представу у цјелини.

Диплому протагонисте вечери жири публике додијелио је младом глумцу Николи Станковићу, за улогу Марка Краљевића.

Редитељ Бојан Јовановски каже да се идеја да адаптира и на сцену постави Домановићевог "Вођу" наметнула сама, јер је култ вође свеприсутан код Срба.

- Адаптација "Вође" је рађена тако да се што више задржи изворни Домановић. Задржана је већина дијалога које је написао, а све што је дописано остало је у духу Домановића, уз осврт на актуелну друштвено-политичку ситуацију - појаснио је Јовановић.

Послије представе, разговор са публиком, медијима и глумцима водио је Жељко Хубач, који је истакао да је сатира у театру увијек доводила до кабареа.

- Не сјећам се да сам често гледао успјешно извођење Домановића, јер постоји проблем како сатиру уобличити кроз позориште. Допао ми се почетак, који је говорна радња и оставио је утисак због изговарања сценског текста. Глумци из Врања су се опредијелили за три мање-више различита жанра - казао је Хубач.

Објаснио је да постоји жанровски синкретизам кроз који су пропустили три приче.

- Одајем им признање, јер нисам дуго видио да се на тако ироничан начин употребљава једна пјесма која је обиљежје једну епохе - нагласио је он.

Уочи представе у башти Дома младих промовисана је монографија "60 година Црногорског народног позоришта". Посљедњег дана фестивала требало је да буде изведена представа "Идемо у лов" Центра за културу из Берана, у режији Горана Бјелановића, а по тексту Жоржа Фејдоа.

Након тога, у 22 часа била је најављена изложба фотографија "Фестивал у објективу". А посебан печат фестивалу требало је да остави омаж великану српског и југословенског глумишта Велимиру Бати Живојиновићу кроз инсерте из његових најбољих филмских остварења.

Инцидент

Послије извођења представе, за вријеме округлог стола око 11 часова, док су присутни говорили о утисцима са представе, из мрака су се зачули повици "Алаху-екбер". Претпоставља се да је то била шала момака који су пили у близини баште Дома омладине.

Глумица повриједила ногу

Глумица Теодора Ђедовић током играња представе имала је лакшу повреду, на сцени је истегла лигамент зглоба, али је успјела да одигра комад до краја. Послије завршетка представе отишла је у Боницу Требиње, гдје јој је стављена лангета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана