Дучићев град у знаку Плаве гробнице

Ратомир Мијановић
Дучићев град у знаку Плаве гробнице

Фитнес гуру Роб Харпер важио је за једног од најздравијих особа на свијету, редовно је вјежбао и помагао другима да воде здрав живот у емисији "The Bigest Loser".

Требиње - Научним скупом о поетици Милутина Бојића, у Требињу је јуче почела манифестација "Дучићев дан" посвећена најзнаменитијем Требињцу и барду српског пјесништва Јовану Дучићу.

Дводневни симпозијум, који је по традицији организован у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност из Београда, у знаку је стогодишњице смрти пјесника Милутина Бојића. Ове године у двије сесије - требињској и београдској, познаваоци Бојићевог пјесништва представљају своје радове намијењене будућем зборнику.

Руководилац едиције са Института за књижевност и уметност из Београда Светлана Шеатовић подсјетила је да је аутор "Плаве гробнице" Милутин Бојић живио само 25 година, а иза себе оставио чак четири тома сабраних дјела.

- Бојић се писањем и активизмом недвосмислено потврђивао и као "песник националног интегритета". Зато овај скуп има и велику симболичку вредност - није случајно да смо у Требињу, који је и град националног интегритета, а при том у себи сажима изузетне културне вредности и уме да их препозна - рекла је Шеатовићева.

Дугогодишњи руководилац ове едиције и члан савјета "Дучићевих вечери поезије" Јован Делић истакао је да је резултат сарадње научних радника и града Требиња "цијела једна библиотека монографских научних зборника радова о поезији и поетици српског пјесништва 20. вијека".

Делић истиче да учесници у пројекту у Дучићев град ни овога пута нису дошли празних руку, већ са још једном требињском задужбином поезији - зборником радова са прошлогодишњег научног скупа у Требињу "Песничке теме и поетички модели Алексе Шантића".

- Нема данас мјеста под сунцем гдје је природније, прикладније и љепше први пут представити зборник радова о Алекси Шантићу (други икада приређен) него што је Дучићево мило Требиње - казао је Делић.

Симпозијум је отворио градоначелник Требиња Лука Петровић истакавши да девет публикованих зборника потврђује да "све што се на овом скупу каже путује у вјечност".

Други дан манифестације почиње у девет часова служењем свете архијерејске литургије и помена пјеснику у Херцеговачкој Грачаници, гдје почивају земни остаци Јована Дучића. Културни центар биће домаћин изложбе дјела академских сликара бивших студената Академије ликовних умјетности Требиње, чији је отварање заказано за 19.30 часова. Програм ће завршити свечаном академијом "Вече лауреата" која је ове године посвећена пјеснику Гојку Ђоги, добитнику "Дучићеве награде" 2016. године.

Програм

На академији под називом "Одавно је у прекиду веза с небесима", која ће у Културном центру почети вечерас у 20 часова, наступиће требињски хор, браћа Теофиловићи из Београда и првак београдског Народног позоришта Небојша Дугалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана