Dučić zadužio srpski rod umnošću i djelom neprolazne vrijednosti

Srna
Dučić zadužio srpski rod umnošću i djelom neprolazne vrijednosti

Trebinje - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević poručio je sinoć da je veliki srpski pjesnik i diplomata Jovan Dučić zadužio Trebinje i cijeli srpski rod nesvakidašnjom umnošću i djelom čudesne i neprolazne vrijednosti.

Malešević je na svečanoj akademiji "Kod kneza na balu", održanoj u okviru "Dučićevih večeri poezije" rekao da u okviru ove manifestacije uvijek novi poklonici i vrijedni sljedbenici Dučićevog prefinjenog književnog izraza čuvaju od zaborava sve što je ispisano njegovim perom.

Prema njegovim riječima, oni opominju na njegov značaj i podučavaju generacije koje dolaze načinu na koji se čuva književno kulturno nasljeđe.

Malešević je istakao da je neraskidivi dio srpske kulturne baštine ono što je iza sebe ostavio Dučić, te da se značaj pjesnika ogleda u doprinosu očuvanja srpskog jezika i pisma.

"Poručio bih svima da nastave da pišu i stvaraju, bilo po uzoru na velikog Dučića, bilo po uzoru na druge stvaraoce, bilo po sopsvenom htijenju i umijeću, ali samo da pišu", naglasio je Malešević u obraćanju u Kulturnom centru u Trebinju.

On je dodao da će na taj način obogatiti i sačuvati polazište srpskog nacionalnog bića – srpski jezik i ćirilicu.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da su "Dučićeve večeri poezije", koje su ove godine u znaku 50 godina pjesničkih sabranja, od lokalne manifestacije sa neizvjesnom perspektivom, postale prestižna kulturna svetkovina, koja okuplja najbolja pera i najkreativnije umjetnike sa naših prostora.

On je podsjetio da je još 1967. godine Dučićevom scenom u Trebinju prodefilovalo blizu 4.000 samo individualnih izvođača.

Petrović je napomenuo da je od 1994. ustanovljena i "Dučićeva nagrada" kojom su do danas ovjenčani samo najistaknutiji pjesnici našeg jezika, njih 13 u zlatnom nizu Dučićevih nasljednika.

"Dučić je ovdje inspiracija i konstanta. Cijela istočna Hercegovina, ne samo da se ponosi Dučićem, nego ga doživljava kao čovjeka koji je ukazao na duhovni i opštekulturni potencijal ovog regiona. S Dučićem u memoriji i našoj kulturnoj baštini ne možete pristajati na malo i osrednje, niti možete niti imate pravo da budete bez ambicija", ocijenio je Petrović.

Pjesnik Dragan Jovanović Danilov istakao je da je knez srpskih pjesnika bio kompleksna i autentična ličnost, kosmopolita i čovjek mnogobrojnih identiteta, stvaralac koji je uspješno spojio dvije osobine koje u našem narodu rijetko idu zajedno - dionizijsku radost pisanja sa gotovo germanskom posvećenošću svome poslu.

"Dučić je i Parnas i simbolizam, ujedno i pjesnik ekspresionističkih slika, pjesnik i ljubavi i smrti, prirode i metafizičko-filozofski pjesnik duboke sumnje i religiozne zapitanosti - i zato je Dučić velik i nesaglediv i zato ga uvijek moramo iznova iščitavati", istakao je Danilov.

On je dodao da govoriti o Dučiću znači govoriti o duhu vjesništva, pri čemu je vjesnik onaj pjesnik koji svojom poezijom objavljuje dubinu onostranih sfera.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, predstavnici kulturnog, privrednog i političkog života Hercegovine.

U programu su učestvovali Hor Srpskog prosvjetnog društva "Jedinstvo" iz Banjaluke, dirigent Nemanja Savić, prvak Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić, glumica beogradskog Narodnog pozorišta Biljana Đurović, prvak beogradskog Narodnog pozorišta Nebojša Kundačina, primadona Opere beogradskog Narodnog pozorišta Dragana del Monako, prvak Opere beogradskog Narodnog pozorišta Dejan Maksimović, duet etno-muzike "Sestre Gobović", Nevena Živković, klavirska pratnja.

U završnom programu manifestacije, večeras od 19.00 časova biće održano Pjesničko veče "Na Dučićevom putu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana