Drvo života u rukama Paola Sorentina

Priredila: Aleksandra Glišić
Drvo života u rukama Paola Sorentina

Beograd - Slavni italijanski reditelj Paolo Sorentino otvorio je 11. međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", a prethodno mu je osnivač festivala Emir Kusturica uručio nagradu za buduće filmove "Drvo života".

Kusturica je na otvaranju u utorak uveče istakao da je Sorentino trenutno najbolji reditelj u svijetu zato što je razvio svoju poetiku i jezik iz dva najznačajnija pravca evropskog filma.

- To je na neki način nastavak italijanskog neorealizma, a vizuelno mislim da je takođe jednom nogom u poetskom francuskom realizmu. Ono što treba da se naglasi jeste da je Paolo Sorentino i pisac i prevodi riječi preko muzike na film - naglasio je Kusturica, dodavši da svaki čovjek koji može da napiše dobru rečenicu može i da snimi dobru sekvencu.

Kusturica je rekao da se trenutno prevodi na srpski jezik njegova nova knjiga autobiografskog karaktera iz koje je citirao dio.

Sorentino je zahvalio na nagradi. Prvo je rekao da je to njegova "prva nagrada za karijeru, iako mu je tek 47 godina" i da se nada da će dobiti još jednu za drugi dio karijere, da bi ga Kusturica ispravio da je zapravo dobio nagradu za svoj sljedeći film, zbog čega je izrazio veliku zadovoljstvo.

- Vrlo sam srećan što sam ovdje i drago mi je da sam došao helikopterom. Nadam se da će dijete u meni ovdje pronaći svoju radost - rekao je Sorentino i izvinio se zbog svog engleskog jezika.

Kusturica je prethodno rekao da i ove godine pokušava u Drvengradu da udruži velike i one koji će tek postati veliki i da ovogodišnje izdanje od svih prethodnih izdvaja ideja da se "fikcija pretvara u stvarnost uz pomoć fikcije".

Na otvaranju je govorio i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, primijetivši da "svetlo sa Mećavnika obasjava srpsku kulturu".

Otvaranju je prisustvovao i prošlogodišnji dobitnik "Zlatne palme" u Kanu Šveđanin Ruben Estlund, koji je ispričao kako ga je Kusturica pozvao na festival i poslao privatni avion po njega, u koji on nije smio da uđe iz straha.

Ceremonija je počela sa nekoliko sačuvanih kadrova iz ostvarenja "Okovani filmom" iz 1918. godine u kojima Ljilja Brik silazi sa plakata u zagrljaj ruskog pjesnika Vladimira Majakovskog, čija je muza i ljubavnica bila.

Izgubljeni film, po scenariju Majakovskog, poslužio je kao inspiracija za plakat ovogodišnjeg "Kustendorfa", a prikazani kadrovi su bili uvod u plesno-akrobatski performans Dušana Murića i Sanje Radulović.

Sve je začinjeno nastupom američkog gitariste Gerija Lukasa, koji je svirao uz nijemi film "Međučin" Renea Klera iz 1924. godine.

Nakon projekcije filma "Skver", Estlund je održao radionicu za studente i mlade autore, a održan je i koncert japanskog benda "Japalkan" koji izvodi srpsku muziku.

Program "Savremene tendencije"

U programu "Savremene tendencije" biće prikazani filmovi "Nikad nisi zaista bio ovdje" Lin Remzi, koja je nagrađena za scenario u Kanu, filipinski film "Rikša" Paola Viljalune, dobitnik "Zlatnog pehara" filmskog festivala u Šangaju, bugarski "Pravci" Stefana Komandareva, prikazan u kanskoj selekciji "Izvjestan pogled", kinesko ostvarenje "Sunce koje može da pomjera planine" Ćijana Vona, dobitnik nagrade za scenario u selekciji debitanata festivala u Šangaju i belgijsko-francuski "Vjernost" Mikaela Roskama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana