Društvena odgovornost na sceni

M:tel
Društvena odgovornost na sceni

Savremen pristup poslovnim principima društvenu odgovornost postavlja na važno mjesto u procesu poslovanja - kao imperativ i globalnu ideju koja podrazumijeva doprinos kompanija dobrobiti cijelog društva. Kako bi zajedno sa zajednicom u kojoj posluju stvorili ljepše i bolje okruženje za život svih, kompanije postaju partneri institucija kulture, obrazovanja, umjetnosti…

Ove godine se obilježava 100 godina od smrti Petra Kočića, a tim povodom u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, vrijedno rade na pripremi predstave radnog naziva „Crno sunce Petra Kočića". Autor predstave je Vule Žurić, režiju potpisuje Nebojša Bradić, a premijera ove predstave zakazana je za 18. oktobar, kada se ujedno obilježava i Dan pozorišta.

Aleksandar Stojković Piksi, glumac i umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske, smatra da će se ovom predstavom, koju rade namjenski, na pravi način obilježiti godišnjica smrti velikog pisca, književnika i narodnog tribuna sa ovih prostora.

Redovni repertoar Narodnog pozorišta RS na velikoj sceni i sceni „Petar Kočić" je raznovrstan, a čine ga 24 predstave, sa 27 stalnih glumaca. Stojković ističe da je repertoar djelimično redukovan zbog učestalih proba, ali i gostovanja glumaca na Danima kulture Republike Srpske u Srbiji.

„Volimo da nasmijemo i oraspoložimo ljude, jer publika više voli komedije. Ipak, mi ne podilazimo publici na taj način, već se trudimo da održimo balans u repertoaru, budemo edukativni, te izvodimo kvalitetne drame. Predstave su izuzetno posjećene, čak je i mala scena redovno prepuna publike prilikom izvođenja komada ‘Garsonjera’ i ’Žiranti’", kaže Stojković.

On navodi da predstava „Sinovi umiru prvi" uskoro putuje na pozorišni festival u Kragujevac, a da krajem oktobra gotovo kompletna postavka Narodnog pozorišta odlazi u Francusku sa predstavom „Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima". Radi se o desetodnevnoj turneji, u kojoj će se rad pozorišta po prvi put predstaviti u evropskoj prestonici kulture.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske smatra da je podrška lokalnih kompanija ne samo bitna, već presudna, te da je pitanje da li bi bez njihove pomoći uopšte opstali.

„Velika je šteta što naša država nema sistem u kojem bi pojedinci ili kompanije koji pomažu kulturne institucije bili oslobođeni poreza ili stimulisani na neki drugi način. Ovako se to sve svodi na njihovu dobru volju, da ljudi koji vole pozorište ulažu u pozorište. Svaka podrška prijatelja i partnera je značajna, a konkretno, m:tel nam je na prvom mjestu, inače je upitno da li bi ’Teatar fest’ bio održiv", ističe Stojković.

„Kada neko ulaže u kulturu, on je svjestan da mu se taj novac neće vratiti, već da to radi kako bi poboljšao život svih građana i zajednice, a razlika između kulturnog čovjeka i primitivca je ogromna. Bez kulture, zemlja nema perspektive, niti može da se razvija", zaključuje Stojković.

Gradsko pozorište „Jazavac" ove godine obilježava deceniju svog postojanja. Te 2006. godine je nekoliko entuzijasta pokrenulo incijativu za otvaranje još jednog pozorišta u Banjaluci. O tome da su uspjeli u svom naumu svjedoče brojna publika i posjećene predstave, festival mladog glumca „Zaplet" i škola glume „Studio Jazavac".

Članovi Gradskog pozorišta svoj deseti rođendan i jubilej obilježavaju revijom predstava za sve uzraste u okviru septembarskog repertoara.

„Počeli smo i sa radom na novoj predstavi ’Malo blago’, po tekstu Elen Marfi, u režiji Slađane Kilibarde, a ovom premijerom će krajem oktobra biti otvoren ’Zaplet 08’. Studio Jazavac je, takođe, započeo rad na novoj sezoni, a imamo i oko 150 upisanih polaznika u Školu glume i govora", kaže Ljubiša Savanović, umjetnički direktor Gradskog pozorišta „Jazavac".

„Pripreme za ’Zaplet 08’ privodimo kraju, tako da imamo dosta posla. U planu je i otvaranje kantine Gradskog pozorišta Jazavac, kao i radovi na poboljšanju uslova za glumce na sceni. Uglavnom, nije nam dosadno",  navodi on.

„Kompanija m:tel je i ranije podržavala Gradsko pozorište Jazavac, još od samog osnivanja pozorišta i na tome smo zaista zahvalni. Od ove godine saradnja se intenzivirala i vjerujem da su i u m:tel-u prepoznali činjenicu da je Jazavac mjesto dobre energije i vrijednih ljudi. Pored Lutrije RS, m:tel je naš najveći sponzor i mi ćemo nastojati da mu se odužimo i obradujemo korisnike ove kompanije", ističe Savanović.

m:tel – imate prijatelje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana