Друштвена одговорност на сцени

M:tel
Друштвена одговорност на сцени

Савремен приступ пословним принципима друштвену одговорност поставља на важно мјесто у процесу пословања - као императив и глобалну идеју која подразумијева допринос компанија добробити цијелог друштва. Како би заједно са заједницом у којој послују створили љепше и боље окружење за живот свих, компаније постају партнери институција културе, образовања, умјетности…

Ове године се обиљежава 100 година од смрти Петра Кочића, а тим поводом у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци, вриједно раде на припреми представе радног назива „Црно сунце Петра Кочића". Аутор представе је Вуле Журић, режију потписује Небојша Брадић, а премијера ове представе заказана је за 18. октобар, када се уједно обиљежава и Дан позоришта.

Александар Стојковић Пикси, глумац и умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске, сматра да ће се овом представом, коју раде намјенски, на прави начин обиљежити годишњица смрти великог писца, књижевника и народног трибуна са ових простора.

Редовни репертоар Народног позоришта РС на великој сцени и сцени „Петар Кочић" је разноврстан, а чине га 24 представе, са 27 сталних глумаца. Стојковић истиче да је репертоар дјелимично редукован због учесталих проба, али и гостовања глумаца на Данима културе Републике Српске у Србији.

„Волимо да насмијемо и орасположимо људе, јер публика више воли комедије. Ипак, ми не подилазимо публици на тај начин, већ се трудимо да одржимо баланс у репертоару, будемо едукативни, те изводимо квалитетне драме. Представе су изузетно посјећене, чак је и мала сцена редовно препуна публике приликом извођења комада ‘Гарсоњера’ и ’Жиранти’", каже Стојковић.

Он наводи да представа „Синови умиру први" ускоро путује на позоришни фестивал у Крагујевац, а да крајем октобра готово комплетна поставка Народног позоришта одлази у Француску са представом „Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима". Ради се о десетодневној турнеји, у којој ће се рад позоришта по први пут представити у европској престоници културе.

Умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске сматра да је подршка локалних компанија не само битна, већ пресудна, те да је питање да ли би без њихове помоћи уопште опстали.

„Велика је штета што наша држава нема систем у којем би појединци или компаније који помажу културне институције били ослобођени пореза или стимулисани на неки други начин. Овако се то све своди на њихову добру вољу, да људи који воле позориште улажу у позориште. Свака подршка пријатеља и партнера је значајна, а конкретно, м:тел нам је на првом мјесту, иначе је упитно да ли би ’Театар фест’ био одржив", истиче Стојковић.

„Када неко улаже у културу, он је свјестан да му се тај новац неће вратити, већ да то ради како би побољшао живот свих грађана и заједнице, а разлика између културног човјека и примитивца је огромна. Без културе, земља нема перспективе, нити може да се развија", закључује Стојковић.

Градско позориште „Јазавац" ове године обиљежава деценију свог постојања. Те 2006. године је неколико ентузијаста покренуло инцијативу за отварање још једног позоришта у Бањалуци. О томе да су успјели у свом науму свједоче бројна публика и посјећене представе, фестивал младог глумца „Заплет" и школа глуме „Студио Јазавац".

Чланови Градског позоришта свој десети рођендан и јубилеј обиљежавају ревијом представа за све узрасте у оквиру септембарског репертоара.

„Почели смо и са радом на новој представи ’Мало благо’, по тексту Елен Марфи, у режији Слађане Килибарде, а овом премијером ће крајем октобра бити отворен ’Заплет 08’. Студио Јазавац је, такође, започео рад на новој сезони, а имамо и око 150 уписаних полазника у Школу глуме и говора", каже Љубиша Савановић, умјетнички директор Градског позоришта „Јазавац".

„Припреме за ’Заплет 08’ приводимо крају, тако да имамо доста посла. У плану је и отварање кантине Градског позоришта Јазавац, као и радови на побољшању услова за глумце на сцени. Углавном, није нам досадно",  наводи он.

„Компанија м:тел је и раније подржавала Градско позориште Јазавац, још од самог оснивања позоришта и на томе смо заиста захвални. Од ове године сарадња се интензивирала и вјерујем да су и у м:тел-у препознали чињеницу да је Јазавац мјесто добре енергије и вриједних људи. Поред Лутрије РС, м:тел је наш највећи спонзор и ми ћемо настојати да му се одужимо и обрадујемо кориснике ове компаније", истиче Савановић.

м:тел – имате пријатеље!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана