Drugi broj časopisa Srpski pregled: U znaku 170. godišnjice objavljivanja Gorskog vijenca

A. G.
Drugi broj časopisa Srpski pregled: U znaku 170. godišnjice objavljivanja Gorskog vijenca

Banjaluka - Drugi broj časopisa za filologiju, filosofiju, nauku i umjetnost "Srpski pregled" u znaku je 170. godišnjice od objavljivanja "Gorskog vijenca" Petra Petrovića Njegoša.

Časopis otvara uvodna studija Mile Lompara posvećena ovom velikom srpskom pjesniku pod naslovom "Klasični pesnik". Poeziju objavljuje Rajko Petrov Nogo, a prozni prilog je ostvarenje Radisava Milića.

U stalnoj rubrici profil predstavljen je stvaralački profil Zorana Kostića. Poznati pjesnik predstavljen je sa deset novih pjesama i odabranim fragmentima iz njegove bogate pjesničke recepcije.

U rubrici "Studije i ogledi" radove objavljuju Staniša Tutnjević, Milan Radulović, Goran Maksimović, Draga Mastilović i Branko Stojanović. Autori filozofskih priloga su Dragan Prole i Ekehart Martens.

U rubrici "Povodi" Jovan Delić piše o Milovanu Danojliću, a Vladan Bartula je autor nekrološkog teksta povodom smrti profesora i jednog od najuglednijih proučavalaca srpske književnosti u drugoj polovini dvadesetog vijeka Milana Radulovića.

Drugi broj "Srpskog pregleda" donosi još i bibliografiju prve serije ovog glasila iz 1895. godine, tekst Ljubomira Nedića, urednika ove serije, pod naslovom "Srpski književni jezik" i komentar Duška Pevulje povodom zanimljivog i u nekim segmentima i danas aktuelnog ovog Nedićevog priloga.

Časopis zatvara rubrika "Čitanje kao preispitivanje" u kojoj se mogu pročitati kritički osvrti na novoobjavljene knjige.

Kao sastavni dio časopisa, u okviru biblioteke "Filosofija", objavljena je knjiga Zorana Arsovića "Trag đavoljih kopita".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana