Други број часописа Српски преглед: У знаку 170. годишњице објављивања Горског вијенца

А. Г.
Други број часописа Српски преглед: У знаку 170. годишњице објављивања Горског вијенца

Бањалука - Други број часописа за филологију, философију, науку и умјетност "Српски преглед" у знаку је 170. годишњице од објављивања "Горског вијенца" Петра Петровића Његоша.

Часопис отвара уводна студија Миле Ломпара посвећена овом великом српском пјеснику под насловом "Класични песник". Поезију објављује Рајко Петров Ного, а прозни прилог је остварење Радисава Милића.

У сталној рубрици профил представљен је стваралачки профил Зорана Костића. Познати пјесник представљен је са десет нових пјесама и одабраним фрагментима из његове богате пјесничке рецепције.

У рубрици "Студије и огледи" радове објављују Станиша Тутњевић, Милан Радуловић, Горан Максимовић, Драга Мастиловић и Бранко Стојановић. Аутори филозофских прилога су Драган Проле и Екехарт Мартенс.

У рубрици "Поводи" Јован Делић пише о Миловану Данојлићу, а Владан Бартула је аутор некролошког текста поводом смрти професора и једног од најугледнијих проучавалаца српске књижевности у другој половини двадесетог вијека Милана Радуловића.

Други број "Српског прегледа" доноси још и библиографију прве серије овог гласила из 1895. године, текст Љубомира Недића, уредника ове серије, под насловом "Српски књижевни језик" и коментар Душка Певуље поводом занимљивог и у неким сегментима и данас актуелног овог Недићевог прилога.

Часопис затвара рубрика "Читање као преиспитивање" у којој се могу прочитати критички осврти на новообјављене књиге.

Као саставни дио часописа, у оквиру библиотеке "Философија", објављена је књига Зорана Арсовића "Траг ђавољих копита".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана