Druga međunarodna likovna kolonija “Šibovi 2018”: Susreti okupljaju dvadeset umjetnika regiona

Danko Kuzmanović
Druga međunarodna likovna kolonija “Šibovi 2018”: Susreti okupljaju dvadeset umjetnika regiona

Banjaluka - Međunarodna likovna kolonija “Šibovi 2018” drugi put zaredom održava se u Banjaluci, ovog puta u prostoru motela “Dragana”.

U fantastični ambijent pokraj Vrbasa dolazi oko 20 slikara iz svih republika bivše Jugoslavije tako da je likovna kolonija međunarodnog karaktera, i ima veliki kulturni značaj, ne samo za Banjaluku i Republiku Srpsku, već i šire.

Jedan od organizatora i učesnika Marin Milutinović, profesor i dekan Fakulteta lijepih umjetnosti na Nezavisnom Univerzitetu Banjaluka, rekao je da je sve spremno za početak, te je zahvalio rektoru NUBL-a.

- Sve je spremno, materijal je tu. Slikari su stigli. Radiće se u različitim tehnikama, počevši od ulja, akrila, a imamo i presu za štampanje, tako da ćemo i grafiku uključiti u ovaj proces rada. Za organizaciju ove kolonije treba zahvaliti NUBL-u kao i rektoru Zoranu Kaliniću, bez koga ovo ne bi moglo ni da se održi - kazao je Milutinović. 

Tokom trajanja susreta biće omogućeno druženje kao i učenje od slikara.

- U toku rada biće omogućena i besplatna škola crtanja i slikanja, za naše mlade, ali i sve koji žele da se uključe i da se druže sa slikarima. Ovdje će dobiti slikarski materijal i sve što im je neophodno za rad, i moći će da podele sa slikarima jedno iskustvo i da, svakako, nešto nauče - rekao je Milutinović.

On je najavio i dva predavanja uvaženih profesora, koji su takođe učesnici kolonije.

- Prvo predavanje održaće profesor Danis Fejzić koji nam dolazi iz Sarajeva. Zatim imamo i predavanje našeg profesora Saše Čekrlije, koji će držati predavanje vezano za umetničke oblasti u okviru menadžmenta i marketinga, kazao je Milutinović.  

Milutinović je istakao da će slikari stvarati po sopstvenom nahođenju bez unaprijed određenih tematskih smjernica.

- Umjetnici neće imati tematskih ograničenja. Više nije uobičajena ta praksa, a nije ni poželjna. Treba dati slobodu slikarima da oni po svom nahođenju i inspiraciji nađu neki trenutak. Mada se očekuje, a i uglavnom slikari nađu, nešto što je vezano za ovo podneblje. Da se osjeti duh lokalnog afiniteta, a radiće se od ranih jutarnjih časova pa do kasno u noć.

Da bi obogatili ovo druženje, na zatvaranju je predviđeno održavanje predstave “Ostajte” u režiji Ljiljane Čekić, kao i bogat program različitih profila, a sve u okviru kulturnih sfera.

Likovna kolonija će trajati do 30 septembra.

Nakon zatvaranja

Posle zatvaranja biće održana izložba u Banskom dvoru. Svi radovi će se prvo luksuzno opremiti. Tada će biti štampan i katalog sa svim učesnicima i njihovim biografijama. Takođe, imamo namjeru da napravimo turneju sa tom izložbom, pa ćemo tako izložiti radove u Srpcu, Laktašima, Novom Gradu, a onda i šire u Nišu i Beogradu, kazao Milutinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana