Друга међународна ликовна колонија “Шибови 2018”: Сусрети окупљају двадесет умјетника региона

Данко Кузмановић
Друга међународна ликовна колонија “Шибови 2018”: Сусрети окупљају двадесет умјетника региона

Бањалука - Међународна ликовна колонија “Шибови 2018” други пут заредом одржава се у Бањалуци, овог пута у простору мотела “Драгана”.

У фантастични амбијент покрај Врбаса долази око 20 сликара из свих република бивше Југославије тако да је ликовна колонија међународног карактера, и има велики културни значај, не само за Бањалуку и Републику Српску, већ и шире.

Један од организатора и учесника Марин Милутиновић, професор и декан Факултета лијепих умјетности на Независном Универзитету Бањалука, рекао је да је све спремно за почетак, те је захвалио ректору НУБЛ-а.

- Све је спремно, материјал је ту. Сликари су стигли. Радиће се у различитим техникама, почевши од уља, акрила, а имамо и пресу за штампање, тако да ћемо и графику укључити у овај процес рада. За организацију ове колоније треба захвалити НУБЛ-у као и ректору Зорану Калинићу, без кога ово не би могло ни да се одржи - казао је Милутиновић. 

Током трајања сусрета биће омогућено дружење као и учење од сликара.

- У току рада биће омогућена и бесплатна школа цртања и сликања, за наше младе, али и све који желе да се укључе и да се друже са сликарима. Овдје ће добити сликарски материјал и све што им је неопходно за рад, и моћи ће да поделе са сликарима једно искуство и да, свакако, нешто науче - рекао је Милутиновић.

Он је најавио и два предавања уважених професора, који су такође учесници колоније.

- Прво предавање одржаће професор Данис Фејзић који нам долази из Сарајева. Затим имамо и предавање нашег професора Саше Чекрлије, који ће држати предавање везано за уметничке области у оквиру менаџмента и маркетинга, казао је Милутиновић.  

Милутиновић је истакао да ће сликари стварати по сопственом нахођењу без унапријед одређених тематских смјерница.

- Умјетници неће имати тематских ограничења. Више није уобичајена та пракса, а није ни пожељна. Треба дати слободу сликарима да они по свом нахођењу и инспирацији нађу неки тренутак. Мада се очекује, а и углавном сликари нађу, нешто што је везано за ово поднебље. Да се осјети дух локалног афинитета, а радиће се од раних јутарњих часова па до касно у ноћ.

Да би обогатили ово дружење, на затварању је предвиђено одржавање представе “Остајте” у режији Љиљане Чекић, као и богат програм различитих профила, а све у оквиру културних сфера.

Ликовна колонија ће трајати до 30 септембра.

Након затварања

После затварања биће одржана изложба у Банском двору. Сви радови ће се прво луксузно опремити. Тада ће бити штампан и каталог са свим учесницима и њиховим биографијама. Такође, имамо намјеру да направимо турнеју са том изложбом, па ћемо тако изложити радове у Српцу, Лакташима, Новом Граду, а онда и шире у Нишу и Београду, казао Милутиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана