Domaći umjetnici sa Marčelom i Murakamijem na plažu

Aleksandra Madžar
Domaći umjetnici sa Marčelom i Murakamijem na plažu

Banjaluka - Ljeto je za većinu ljudi vrijeme kada odlaze na godišnji odmor i uživaju u novim predjelima, a umjetnici iz Republike Srpske kažu da je knjiga važan detalj koji stvara potpun ugođaj.

Nema sumnje da će se domaći stvaraoci, bez obzira na mjesto na kojem budu boravili, sa zadovoljstvom prepustiti čarobnom svijetu pisane riječi i nepredvidivoj mašti književnika. Otkrivaju da, bez obzira na ljubav prema knjizi, tokom godine često nemaju vremena za čitanje zbog brojnih profesionalnih obaveza.

Operska pjevačica Maja Manojlović-Dobrijević ove godine mnogo vremena posvetila je pripremama za nastup u opereti "Orfej u podzemlju" Žaka Ofenbaha koja je na aprilskoj premijeri oduševila Banjalučane. Na zasluženi odmor putuje sa romanom "Zajedno sami" Marka Šelića, široj publici poznatijeg kao Marčelo.

- Marko mi je poklonio ovu knjigu na jednom od prethodnih izdanja banjalučkog "Jelen demofesta", a tada smo zajedno radili na nekom projektu - prisjetila se Manojlović-Dobrijević.

Podsjeća da je riječ o romanu koji je svojevremeno dobio odlične kritike.

- Volim knjige koje traže zahtjevne čitaoce. Sviđaju mi se Marčelove pjesme i kolumne. On jednostavno zna sa riječima - ističe operska pjevačica.

Mnogi koji su čitali roman "Zajedno sami" odlično su prihvatili duhovitu priču koja obnavlja drevnu misao da čovjek, bio kralj ili prosjak, do istine o sopstvenom životu dolazi na granici svjetova.

Za pisane intrige, romanse i izdaje koje je u svoj roman prvenac "Miris jasmina" smjestila književnica Dženis Dž. K. Li iz Hongkonga opredijelila se glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Svjetlana Andrić.

- Ovaj bestseler se sasvim slučajno našao kod mene pa sam odlučila da ga pročitam. Od onih koji su ga čitali čula sam da oštroumno opisuje elitu iz Hongkonga koja je zaronila u iskustvo rata. "Miris jasmina" karakterišu kao izuzetnu proznu knjigu - kazala je Andrićeva.

Veliki zaljubljenik u autora kultnog romana "Norveška šuma" Harukija Murakamija je operska pjevačica Miljana Brezičanin koja je na odmor u Grčku otputovala sa djelom "Igraj, igraj, igraj" ovog japanskog književnika.

- Zaista uživam u Murakamijevom književnom izrazu. U ovom romanu on je ujedinio naučnu fantastiku, triler i satiru. Glavni junak, neprilagođeni usamljenik upušta se u sasvim neobičnu avanturu. U potrazi za misteriozno nestalom bivšom devojkom susreće čudne likove sa ove ili one strane granice realnosti. Biće to jedno zanimljivo putovanje kroz moderni Japan - kaže Brezičanin.

Ona se dobro "naoružala" literaturom pa će poslije japanske priče pročitati i knjigu "Zavera Mocart" Skota Marijanina.

Na policama u domaćim knjižarama među najtraženijim su djela Gijoma Musoa koji je 2011. godine bio drugi najprodavaniji književnik u Francuskoj, gdje je i rođen. Njegove knjige prevedene su na 34 jezika i prodate u jedanaest miliona primjeraka širom svijeta.

Novu pisanu romansu ovog pisca "Ako sutra ne postoji" čita glumac i muzičar Dejan Zorić.

- Sudbinski susret Eme i Metjua u virtuelnom svijetu dovešće ih do toga da vjeruju da su možda najzad pronašli sreću - otkrio je Zorić detalj iz priče.

Hese

- U posljednje vrijeme rijetko nađem naslove koji me "zalijepe" za stolicu pa sam u fazi ponovnog čitanja omiljenih knjiga. Trenutni izbor je pao na knjigu "Doktor Faustus" Tomasa Mana i na "Narcis i Zlatousti" Hermana Hesea - dvije fascinantne perspektive umjetničkog poziva iz pera ovih velikana. Nakon njih na polici čekaju "Izabrane besede" sv. Grigorija Bogoslova i "Septem sermones ad mortuos" C. G. Junga - rekao je pijanista Arsen Čarkić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana