Домаћи умјетници са Марчелом и Муракамијем на плажу

Александра Маџар
Домаћи умјетници са Марчелом и Муракамијем на плажу

Бањалука - Љето је за већину људи вријеме када одлазе на годишњи одмор и уживају у новим предјелима, а умјетници из Републике Српске кажу да је књига важан детаљ који ствара потпун угођај.

Нема сумње да ће се домаћи ствараоци, без обзира на мјесто на којем буду боравили, са задовољством препустити чаробном свијету писане ријечи и непредвидивој машти књижевника. Откривају да, без обзира на љубав према књизи, током године често немају времена за читање због бројних професионалних обавеза.

Оперска пјевачица Маја Манојловић-Добријевић ове године много времена посветила је припремама за наступ у оперети "Орфеј у подземљу" Жака Офенбаха која је на априлској премијери одушевила Бањалучане. На заслужени одмор путује са романом "Заједно сами" Марка Шелића, широј публици познатијег као Марчело.

- Марко ми је поклонио ову књигу на једном од претходних издања бањалучког "Јелен демофеста", а тада смо заједно радили на неком пројекту - присјетила се Манојловић-Добријевић.

Подсјећа да је ријеч о роману који је својевремено добио одличне критике.

- Волим књиге које траже захтјевне читаоце. Свиђају ми се Марчелове пјесме и колумне. Он једноставно зна са ријечима - истиче оперска пјевачица.

Многи који су читали роман "Заједно сами" одлично су прихватили духовиту причу која обнавља древну мисао да човјек, био краљ или просјак, до истине о сопственом животу долази на граници свјетова.

За писане интриге, романсе и издаје које је у свој роман првенац "Мирис јасмина" смјестила књижевница Џенис Џ. К. Ли из Хонгконга опредијелила се глумица Дјечијег позоришта Републике Српске Свјетлана Андрић.

- Овај бестселер се сасвим случајно нашао код мене па сам одлучила да га прочитам. Од оних који су га читали чула сам да оштроумно описује елиту из Хонгконга која је заронила у искуство рата. "Мирис јасмина" карактеришу као изузетну прозну књигу - казала је Андрићева.

Велики заљубљеник у аутора култног романа "Норвешка шума" Харукија Муракамија је оперска пјевачица Миљана Брезичанин која је на одмор у Грчку отпутовала са дјелом "Играј, играј, играј" овог јапанског књижевника.

- Заиста уживам у Муракамијевом књижевном изразу. У овом роману он је ујединио научну фантастику, трилер и сатиру. Главни јунак, неприлагођени усамљеник упушта се у сасвим необичну авантуру. У потрази за мистериозно несталом бившом девојком сусреће чудне ликове са ове или оне стране границе реалности. Биће то једно занимљиво путовање кроз модерни Јапан - каже Брезичанин.

Она се добро "наоружала" литературом па ће послије јапанске приче прочитати и књигу "Завера Моцарт" Скота Маријанина.

На полицама у домаћим књижарама међу најтраженијим су дјела Гијома Мусоа који је 2011. године био други најпродаванији књижевник у Француској, гдје је и рођен. Његове књиге преведене су на 34 језика и продате у једанаест милиона примјерака широм свијета.

Нову писану романсу овог писца "Ако сутра не постоји" чита глумац и музичар Дејан Зорић.

- Судбински сусрет Еме и Метјуа у виртуелном свијету довешће их до тога да вјерују да су можда најзад пронашли срећу - открио је Зорић детаљ из приче.

Хесе

- У посљедње вријеме ријетко нађем наслове који ме "залијепе" за столицу па сам у фази поновног читања омиљених књига. Тренутни избор је пао на књигу "Доктор Фаустус" Томаса Мана и на "Нарцис и Златоусти" Хермана Хесеа - двије фасцинантне перспективе умјетничког позива из пера ових великана. Након њих на полици чекају "Изабране беседе" св. Григорија Богослова и "Септем сермонес ад мортуос" Ц. Г. Јунга - рекао је пијаниста Арсен Чаркић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана