Домаћа позоришта у трци за међународне етикете

Александра Глишић
Домаћа позоришта у трци за међународне етикете

Бањалука - Конкурс за стицање етикете квалитета за фестивале из региона западног Балкана отворен је до 17. фебруара и фестивали из Републике Српске имају прилику да се пријаве за "ЕФФЕ Лабел 2017-2018".

Фестивали који се пријављују за "ЕФФЕ Лабел" аутоматски ће се сматрати пријављеним за ЕФФЕ награду 2017/2018, коју додјељује Европска асоцијација фестивала.

Стручњаци по избору ЕФФЕ разматраће пријаве и процијенити да ли испуњавају сва три критеријума - умјетничка посвећеност и иновативни приступ, учешће локалне заједнице и фестивал европског и међународног ангажовања.

Резултати конкурса ће бити јавно објављени у мају 2017. на састанку Европске асоцијације фестивала у Њемачкој.

Позоришта из Српске која организују фестивале још се нису пријавила на овај конкурс. Иначе, Европску асоцијацију фестивала (ЕФА), кровну организацију за фестивале у Европи, чини мрежа од око 100 фестивала, националних фестивалских асоцијација и културне мреже из 40 земаља.

- Дјечије позориште Републике Српске пријавиће се на конкурс за стицање етикете квалитета за фестивале из региона западног Балкана - рекао је директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић, театра који је организатор Међународног фестивала позоришта за дјецу.

Захваљујући овој манифестацији у Бањалуци сваке године гостују позоришта из цијелог свијета на радост многобројне публике.

Пројекат ЕФФЕ (Европа за фестивале - фестивали за Европу) најобухватнији је водич за фестивале у Европи, покренут од стране Европске асоцијације фестивала, како би пружио сигурност у иновативност и квалитет програма, стварање партнерства међу фестивалима, стицање публике.

Народно позориште Републике Српске организује Театар фест "Петар Кочић", а директор ове институције Ненад Новаковић каже да ће национални театар конкурисати за стицање етикете квалитета. 

Већина земаља учесница има ЕФФЕ Хуб који дјелује као контакт тачка за умјетнике, фестивале, предузећа и креаторе политике, гдје се могу добити сви детаљи о етикети и асоцијацији, а ЕФФЕ Хуб за регион западног Балкана је АртЛинк из Београда.

- Међународни фестивал луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" Источно Сарајево испуњава сва три критеријума за стицање ЕФФЕ етикете, као фестивал високог умјетничког квалитета, који је својом традицијом дугом 18 година достигао оквире свјетских позоришних фестивала. Али, нажалост, тренутно немамо новац који је неопходно уплатити као накнаду за апликацију, а то је 80 евра - истакла је продуцент "Лут феста" из Источног Сарајева Александра Митрић-Штифанић.

Од "Битефа" до "Нишвила"

Прво издање ЕФФЕ етикете и награду 2015/2016. презентовало је 761 фестивал из 31 земље који је примио ЕФФЕ етикету и 12 већих европских фестивала који су примили ЕФФЕ награду. Међу фестивалима из региона који су добили ову етикету су "Битеф", Београдски џез фестивал, "Нишвил", Фестивал европског филма Палић, Међународни фестивал позоришта за децу из Суботице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана