Dolaze bolji dani za nezavisne stvaraoce u kulturi

Danko Kuzmanović
Dolaze bolji dani za nezavisne stvaraoce u kulturi

Banjaluka - U vijećnici Kulturnog centra Banski dvor održana je četvrta i posljednja javna rasprava o Nacrtu zakona o kulturi Republike Srpske. Ovaj zakon će pozicionirati nezavisne stvaraoce i udruženja građana koja se bave kulturnom djelatnošću na kulturnoj mapi Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković izjavila je da će izneseni konstruktivni prijedlozi i sugestije biti uvršćeni u tekst prijedloga ovog zakona.

Ona je podsjetila da je riječ o najvažnijem zakonu o kulturi koji reguliše ona pitanja koja posebnim zakonima nisu definisana, te posebno važnim ocijenila što se ovim zakonom definiše nadležnost Republike Srpske u oblasti kulture.

- Ovim zakonom smo se, prije svega, bazirali na nezavisnu scenu, odnosno udruženja građana koja se bave kulturnom djelatnošću, zatim na oblasti kulture, subjekte u kulturi, način finansiranja i sufinansiranja projekata i programa u kulturi, kao i na strategiju razvoja kulture i javni konkurs za sufinansiranje projekata u kulturi koje smo prepoznali kao instrumente za sprovođenje kulturne politike - istakla je Đakovićeva.

Takođe je govorila i o važnosti uspostavljanja sistema kada je riječ o nezavisnoj sceni, koja do sada nije bila definisana pojedinačnim zakonima.

- Imali smo namjeru da i tu uspostavimo jedan sistem, sistem prepoznavanja i vrednovanja, kako bismo valjano vrednovali ona udruženja koja rade dobro i kontinuirano i koja su vidljiva u zajednici - pojasnila je Đakovićeva.

Kao važnu stranu ovog zakona, ona je istakla i to što je predviđena kategorizacija kulturno-umjetničkih društava, odnosno amaterskih udruženja.

- Predviđena je kategorizacija kulturno-umjetničkih društava na one od republičkog značaja, one od lokalnog značaja i ostale. Ministarstvo prosvjete i kulture preuzeće obavezu finansiranja društava od republičkog značaja, dok će druge kategorije finansirati jedinice lokalne samouprave u kojima rade i djeluju - naglasila je Đakovićeva.

Mladen Matović, direktor Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci i član radne grupe za izradu ovog zakona, rekao je da je izuzetno važno da kultura Republike Srpske dobije sistemsko rješenje koje će biti kvalitetna baza za njen dalji razvoj.

- Nadam se da će ovaj zakon ubrzo biti usvojen i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te da će što prije početi njegova primjena, a time i bolji dani za kulturu Republike Srpske - istakao je Matović.

Marko Bilbija, član radne grupe za izradu ovog zakona, pojasnio je da je u prvom redu od izuzetnog značaja sama inicijativa za donošenje krovnog zakona o kulturi Republike Srpske, a potom i uređenje onih oblasti koje nisu obuhvaćene postojećim zakonima.

- Trudili smo se da sve one oblasti koje nisu bile pokrivene posebnim zakonima uredimo ovim zakonom, te im postavimo dobre temelje za dalji razvoj - rekao je Bilbija, posebno istakavši važnost dijela zakona koji se odnosi na nezavisnu scenu i njeno uređenje na održiviji i smisleniji način.+++

Strategija razvoja kulture RS

Ministarstvo prosvjete i kulture prošle godine donijelo je Strategiju razvoja kulture Republike Srpske za period od pet godina i na nju će se ove strategije oslanjati, ali i slijediti specifične potrebe svake od lokalnih zajednica.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o kulturi održane su ranije u Trebinju, Istočnom Sarajevu i Bijeljini, gdje je iskazana značajna zainteresovanost kulturne javnosti i izneseni važni prijedlozi koji će biti uvršćeni u tekst Prijedloga zakona o kulturi Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana