Doktor Nušić i Kauboji na tronu Teatar festa

Aleksandra Madžar
Doktor Nušić i Kauboji na tronu Teatar festa

Banjaluka - Nagradu za najbolju predstavu ovogodišnjeg Teatar festa "Petar Kočić 2015" dijele predstave koje spaja rediteljski rukopis jednog od najkreativnijih srpskih reditelja danas Kokana Mladenovića, "Doktor Nušić" u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta i predstava "Kauboji" Narodnog pozorišta Kikinda.

- Obje predstave, sasvim različite među sobom, Kokan Mladenović pomirio je izvrsnim radom sa glumcima stvarajući predstave u kojima igraju homogeni ansambli, bilo da govori o ličnim emocijama u komediji Saše Anočića ili o kritici društva svevremenog Branislava Nušića - navedeno je u saopštenju žirija.

Stručni žiri u sastavu Dragana Bošković, teatrolog, predsjednik, Predrag Bjelošević, reditelj i književnik, i Nikolina Jelisavac, glumica, pogledao je sve ponuđene predstave u selekciji Ljubiše Savanovića i uočio da su sve predstave ispunile jedan od najvažnijih festivalskih uslova - nastojale su da budu angažovane i da odraze savremeni trenutak.

- U godini svog punoljetstva Teatar fest "Petar Kočić" je zrelo i savjesno publici i teatarskim stručnjacima pokazao dobru organizaciju festivalskog programa i ukupnom selekcijom omogućio pogled na moderne teatarske žanrove, u kojima riječ nije više najbitnija, već je ravnopravno dopunjavaju muzika, songovi i pokret. U tom smislu, žiri je vodeći računa o multimedijalnosti ponuđenih predstava donio jednoglasne odluke - poručili su iz teatra.

Nagradom za najbolju mušku ulogu ovjenčao se glumac Aleksandar Mihailović za ulogu Dobrivoja u predstavi "Hotel Kosovo", Srpske drame Narodnog pozorišta u Prištini, sa sjedištem u Gračanici. Glumica Hana Selimović proglašena je najboljom glumicom festivala za ulogu Smilje u predstavi "Čudo u Šarganu".

Za najbolju režiju nagrađen je Kokan Mladenović. Prva nagrada pozorišnog festivala za najbolji tekst otišla je u ruke Nenadu Todoroviću za predstavu "Hotel Kosovo" Srpske drame narodnog pozorišta iz Prištine.

- Ovu nagradu žiri dodjeljuje zbog inovativnosti u dramskom prikazivanju skorih događaja i zbog pozorišne misije koju, i kao događaj, i kao pozorišna predstava nosi ovo dramsko djelo - piše u saopštenju.

Nagradu "Korak u hrabrost", koja se dodjeljuje za najhrabrije i najinventivnije pozorišno suočavanje s temama koje nas se tiču sada i ovdje, žiri RTRS-a u sastavu Jelena Kojović-Tepić, predsjednik, Branko Lazić i Mišo Kočić, članovi žirija, jednoglasno je dodijelila ansamblu Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine za predstavu "Hotel Kosovo".

Nova predstava

U Narodnom pozorištu RS od danas počinje rad na novoj predstavi "Sat tokom kojeg nismo ništa znali jedni o drugima", autora Petera Handkea, u režiji Mladena Materića. Prva proba zakazana je danas u 11 časova. U komadu igraju: Vladimir Đorđević, Anja Ilić, Nataša Ivančević, Vedrana Mačković, Ljubiša Savanović, Slobodan Perišić, Željko Stjepanović, Snežana Štikić, Zlatan Vidović, Slađana Zrnić, Boris Šavija i Aleksandar Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana