Доктор Нушић и Каубоји на трону Театар феста

Александра Маџар
Доктор Нушић и Каубоји на трону Театар феста

Бањалука - Награду за најбољу представу овогодишњег Театар феста "Петар Кочић 2015" дијеле представе које спаја редитељски рукопис једног од најкреативнијих српских редитеља данас Кокана Младеновића, "Доктор Нушић" у копродукцији Народног позоришта Сомбор и Крушевачког позоришта и представа "Каубоји" Народног позоришта Кикинда.

- Обје представе, сасвим различите међу собом, Кокан Младеновић помирио је изврсним радом са глумцима стварајући представе у којима играју хомогени ансамбли, било да говори о личним емоцијама у комедији Саше Аночића или о критици друштва свевременог Бранислава Нушића - наведено је у саопштењу жирија.

Стручни жири у саставу Драгана Бошковић, театролог, предсједник, Предраг Бјелошевић, редитељ и књижевник, и Николина Јелисавац, глумица, погледао је све понуђене представе у селекцији Љубише Савановића и уочио да су све представе испуниле један од најважнијих фестивалских услова - настојале су да буду ангажоване и да одразе савремени тренутак.

- У години свог пунољетства Театар фест "Петар Кочић" је зрело и савјесно публици и театарским стручњацима показао добру организацију фестивалског програма и укупном селекцијом омогућио поглед на модерне театарске жанрове, у којима ријеч није више најбитнија, већ је равноправно допуњавају музика, сонгови и покрет. У том смислу, жири је водећи рачуна о мултимедијалности понуђених представа донио једногласне одлуке - поручили су из театра.

Наградом за најбољу мушку улогу овјенчао се глумац Александар Михаиловић за улогу Добривоја у представи "Хотел Косово", Српске драме Народног позоришта у Приштини, са сједиштем у Грачаници. Глумица Хана Селимовић проглашена је најбољом глумицом фестивала за улогу Смиље у представи "Чудо у Шаргану".

За најбољу режију награђен је Кокан Младеновић. Прва награда позоришног фестивала за најбољи текст отишла је у руке Ненаду Тодоровићу за представу "Хотел Косово" Српске драме народног позоришта из Приштине.

- Ову награду жири додјељује због иновативности у драмском приказивању скорих догађаја и због позоришне мисије коју, и као догађај, и као позоришна представа носи ово драмско дјело - пише у саопштењу.

Награду "Корак у храброст", која се додјељује за најхрабрије и најинвентивније позоришно суочавање с темама које нас се тичу сада и овдје, жири РТРС-а у саставу Јелена Којовић-Тепић, предсједник, Бранко Лазић и Мишо Кочић, чланови жирија, једногласно је додијелила ансамблу Српске драме Народног позоришта из Приштине за представу "Хотел Косово".

Нова представа

У Народном позоришту РС од данас почиње рад на новој представи "Сат током којег нисмо ништа знали једни о другима", аутора Петера Хандкеа, у режији Младена Матерића. Прва проба заказана је данас у 11 часова. У комаду играју: Владимир Ђорђевић, Ања Илић, Наташа Иванчевић, Ведрана Мачковић, Љубиша Савановић, Слободан Перишић, Жељко Стјепановић, Снежана Штикић, Златан Видовић, Слађана Зрнић, Борис Шавија и Александар Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана