Dodijeljene nagrade Šušnjar i Slovo Podgrmeča

Srna
Dodijeljene nagrade Šušnjar i Slovo Podgrmeča

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar uručio je večeras nagradu "Šušnjar" za književno stvaralaštvo pjesniku Mihajlu Orloviću i nagradu "Slovo Podgrmeča" pjesnikinji Ružici Komar.

 

Nagrade su uručene na književnoj večeri u okviru 40. međunarodnih književnih susreta "Šušnjar 2015" u Oštroj Luci za koje je Stanar istakao da su jedna od rijetkih manifestacija koja njeguje i podstiče zavičajne vrijednosti u književno-umjetničkom stvaralaštvu.

"Ovaj jedinstven poetski pomen u znak sjećanja na 5.500 žrtava ustaškog zločina Srba i Jevreja predstavlja najdostojanstveniji način sjećanja na žrtve koje su na svirepi način umorene samo zato što su pripadale drugom narodu", naglasio je Stanar.

On je istakao da u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji ova mala opština uspijeva da održi nivo manifestacije.

Dobitnik nagrade "Šušnjar" Mihajlo Orlović rekao je da za njega ova nagrada ima poseban značaj i draž jer stiže u godini jubileja kada se obilježava 40 godina od prvih susreta čiji je on bio jedan od idejnih tvoraca.

"Htjeli smo tada da stratištu, gdje je stradalo 5.500 ljudi, i mi na jedan način damo pomen i pokažemo da to mjesto treba da živi. To smo učinili onim što smo tad i mogli, a to je bila riječ", rekao je Orlović.

On je dodao da od tada riječ odzvanja i danas, jer je ta riječ bila jaka.

"Ja nemam zavičaj i ne znam ko mi ga je oteo, oteli su mi djetinjstvo, mjesto gdje sam naučio da pišem, kamen kojim sam crtao i sada su moji zemljaci rasuti po svijetu. Onda sam ja sve te priče stavio u svoje knjige i od tih knjiga stvorio svoj zavičaj, koji nosim u sebi i koji mi više niko ne može oteti", rekao je Orlović.

Pjesnikinja iz Bileće Ružica Komar istakla je da joj nagrada "Slovo Podgrmeča" znači puno, posebno što na manifestaciju "Šušnjar" dolazi još od prije posljednjeg rata.

"Uvijek se ovdje posebno osjećam jer dolazim da se poklonim sjenama nevino ubijenih ljudi, tako da je ta nagrada u samom nazivu motivišuća i asocira i na Ćopića i na Kočića i na ljudskost, širinu, ljepotu i sve što poezija želi da izrazi o odnosima među ljudima koje treba poboljšati", rekla je Komarova.

Pjesnikinja Aleksandra Čvorović je, u ime žirija u kojem su bili i Zdravko Kecman i Milenko Stojičić, naglasila da nikad lakše jedan žiri nije donio jednoglasnu odluku o nagrađenima na ovim književnim susretima jer je osobenost i poetika autora bila dovoljno jasno opređeljenje za svakog od njih.

Do sada su nagradu "Šušnjar" primili: Nikola Koljević, Rajko Petrov Nogo, Ljubivoje Ršumović, Slobodan Rakitić, Milosav Tešić, Dragoljub Nedeljković i drugi.

Ova književna manifestacija započela je podsjećanjem na jubilej 40 godina Šušnjara, predstavljanjem časopisa "Katedra - 100 godina od rođenja Branka Ćopića" i podsjećanjem na sanske pjesnike Jovu Tontića, Dušana Praću i Žarka Kecmana, nakon čega su pjesnici pustili poetski vijenac niz rijeku Sanu.

Veče je završeno književnom večeri na kojoj su svoje stihove kazivali pjesnici Rade Adamović, Milovan Marčetić, Marinko Jagodić, Ostoja Šobot, Vaso Predojević, Ružica Komar, Boro Kapetanović, Zdravko Kecman, Mihajlo Orlović, Rade Brućinić, Darinka Kozinc, Milenko Stojičić, Aleksandra Čvorović, Nedeljko Kaiš i Željko Đurđević.

Muzičku pratnju činili su Luka Radmanović i Deana Simić, a gosti manifestacije bili su zavičajni pisci iz Republike Slovenije pri SKD "Petar Kočić" - Kranj.

Književna manifestacija "Šušnjar" dio je programa obilježavanja "Ilindanskih dana" u Oštroj Luci koji su nastavljaju sutra parastosom žrtvama u Drugom svjetskom ratu na Šušnjaru u Sanskom Mostu i obilježavanjem dana i krsne slave opštine, a završavaju se 9. avgusta Grmečkom koridom koja će biti 243. put na Popovića brdu kod Oštre Luke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana