Додијељене награде Шушњар и Слово Подгрмеча

Срна
Додијељене награде Шушњар и Слово Подгрмеча

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар уручио је вечерас награду "Шушњар" за књижевно стваралаштво пјеснику Михајлу Орловићу и награду "Слово Подгрмеча" пјесникињи Ружици Комар.

 

Награде су уручене на књижевној вечери у оквиру 40. међународних књижевних сусрета "Шушњар 2015" у Оштрој Луци за које је Станар истакао да су једна од ријетких манифестација која његује и подстиче завичајне вриједности у књижевно-умјетничком стваралаштву.

"Овај јединствен поетски помен у знак сјећања на 5.500 жртава усташког злочина Срба и Јевреја представља најдостојанственији начин сјећања на жртве које су на свирепи начин уморене само зато што су припадале другом народу", нагласио је Станар.

Он је истакао да у овој тешкој економској ситуацији ова мала општина успијева да одржи ниво манифестације.

Добитник награде "Шушњар" Михајло Орловић рекао је да за њега ова награда има посебан значај и драж јер стиже у години јубилеја када се обиљежава 40 година од првих сусрета чији је он био један од идејних твораца.

"Хтјели смо тада да стратишту, гдје је страдало 5.500 људи, и ми на један начин дамо помен и покажемо да то мјесто треба да живи. То смо учинили оним што смо тад и могли, а то је била ријеч", рекао је Орловић.

Он је додао да од тада ријеч одзвања и данас, јер је та ријеч била јака.

"Ја немам завичај и не знам ко ми га је отео, отели су ми дјетињство, мјесто гдје сам научио да пишем, камен којим сам цртао и сада су моји земљаци расути по свијету. Онда сам ја све те приче ставио у своје књиге и од тих књига створио свој завичај, који носим у себи и који ми више нико не може отети", рекао је Орловић.

Пјесникиња из Билеће Ружица Комар истакла је да јој награда "Слово Подгрмеча" значи пуно, посебно што на манифестацију "Шушњар" долази још од прије посљедњег рата.

"Увијек се овдје посебно осјећам јер долазим да се поклоним сјенама невино убијених људи, тако да је та награда у самом називу мотивишућа и асоцира и на Ћопића и на Кочића и на људскост, ширину, љепоту и све што поезија жели да изрази о односима међу људима које треба побољшати", рекла је Комарова.

Пјесникиња Александра Чворовић је, у име жирија у којем су били и Здравко Кецман и Миленко Стојичић, нагласила да никад лакше један жири није донио једногласну одлуку о награђенима на овим књижевним сусретима јер је особеност и поетика аутора била довољно јасно опређељење за сваког од њих.

До сада су награду "Шушњар" примили: Никола Кољевић, Рајко Петров Ного, Љубивоје Ршумовић, Слободан Ракитић, Милосав Тешић, Драгољуб Недељковић и други.

Ова књижевна манифестација започела је подсјећањем на јубилеј 40 година Шушњара, представљањем часописа "Катедра - 100 година од рођења Бранка Ћопића" и подсјећањем на санске пјеснике Јову Тонтића, Душана Праћу и Жарка Кецмана, након чега су пјесници пустили поетски вијенац низ ријеку Сану.

Вече је завршено књижевном вечери на којој су своје стихове казивали пјесници Раде Адамовић, Милован Марчетић, Маринко Јагодић, Остоја Шобот, Васо Предојевић, Ружица Комар, Боро Капетановић, Здравко Кецман, Михајло Орловић, Раде Брућинић, Даринка Козинц, Миленко Стојичић, Александра Чворовић, Недељко Каиш и Жељко Ђурђевић.

Музичку пратњу чинили су Лука Радмановић и Деана Симић, а гости манифестације били су завичајни писци из Републике Словеније при СКД "Петар Кочић" - Крањ.

Књижевна манифестација "Шушњар" дио је програма обиљежавања "Илинданских дана" у Оштрој Луци који су настављају сутра парастосом жртвама у Другом свјетском рату на Шушњару у Санском Мосту и обиљежавањем дана и крсне славе општине, а завршавају се 9. августа Грмечком коридом која ће бити 243. пут на Поповића брду код Оштре Луке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана