Dodijeljena nagrada “Brankovog kola”: Kovač-Vitkai i Dardić dobitnici “Velike povelje”

Milanka Mitrić
Dodijeljena nagrada “Brankovog kola”: Kovač-Vitkai i Dardić dobitnici “Velike povelje”

Sremski Karlovci - Operska umjetnica Vera Kovač-Vitkai i dramski umjetnik Vitomir Vico Dardić ovogodišnji su dobitnici “Velike povelje Brankovog kola” koju dodjeljuje “Brankovo kolo” iz Sremskih Karlovaca.

Članovi žirija Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Milan Pletel donijeli su jednoglasnu odluku o proglašenju novih laureata ove nagrade. Nagrada se dodjeljuje za neprekinutu i uzvišenu saradnju na čuvenoj kulturnoj i pjesničkoj manifestaciji “Brankovo kolo” tokom proteklih decenija. Dobitnici ovogodišnje nagrade su dugogodišnji učesnici, prijatelji i graditelji “Brankovog kola” koji dobijaju ovo priznanje za originalni i vrhunski stvaralački pečat na javnoj kulturnoj sceni.

Operska pjevačica Vera Kovač-Vitkai popularnost je stekla izvođenjem starogradskih i mađarskih narodnih pjesama širom Jugoslavije, Mađarske, Njemačke i Francuske. Od početnih izvođenja pomenutih pjesama pa do danas uspjela je da sačini zaista priznatu reputaciju kao jedna od najuspješnijih jugoslovenskih umjetnica u zemlji i inostranstvu. Tokom višegodišnje karijere izborila se da postane i bude nosilac vodećih sopranskih uloga. Nastupala je na mnogim festivalima i samostalnim solističkim koncertima.

Dramski umjetnik Vitomir Vico Dardić najpoznatiji je po svojim vazda hvaljenim i posjećenim pjesničkim večerima i čitanju poezije velikana svjetske književnosti. Od daleke 1971. godine, uz pregršt stihova, ostaje upečatljiv kao jedan od rapsoda naše poezije zbog svježine iskaza i snage izgovorenih stihova.

Žiri “Brankovog kola” ističe da se ovo prestižno priznanje za životno djelo dodjeljuje, prije svega, za njihov nadahnuti doprinos ljepoti i moći poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pjesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića.

- U neposustaloj misiji sopstvenih talenata na životnim i duhovnim putevima, sa raznovrsnim iskušenjima i preprekama, pobedama i vaskrsnućima, Vera Kovač-Vitkai i Vitomir Vico Dardić, svako u svojoj umetnosti, pokazali su ljudski smisao i dar za meru i skromnost u dugotrajnim karijerama. Nagrada im pripada za ispoljenu poetsku lepotu i plemenitost, za natprosečnu hrabrost i umetničku snagu u trajanju kroz vreme - navedeno je u obrazloženju žirija.

Među dosadašnjim dobitnicima “Velike povelje Brankovog kola” su Vladeta Jerotić, Mihailo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić, Milan Pletel i Bogdan Vinokić.

Manifestacija

Priznanje novim laureatima svečano će biti uručeno na 47. “Brankovom kolu” koje će trajati od 7. do 17. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu. Ovogodišnju pjesničku manifestaciju otvoriće pisac Milisav Savić, kojem će biti uručena “Statueta Branka Radičevića”. Ovu manifestaciju otvarali su: Stevan Raičković, Miodrag Pavlović, Desanka Maksimović, Dobriša Cesarić, Matija Bećković, Milorad Pavić, Slobodan Selenić, Ivan V. Lalić i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana