“Доба витештва” у каменој кући на Кастелу

Д. К.
“Доба витештва” у каменој кући на Кастелу

Бањалука - Изложба “Доба витештва - оружје и оклопи средњовјековних ратника” отворена је у Каменој кући на Кастелу. Изложба је приређена у оквиру Међународног витешког фестивала “Каструм 2019”, а приказује експонате из раздобља од 11. до 16. вијека, који се чувају у фундусу Музеја Републике Српске. Аутор изложбе је мр Јанко Врачар, музејски савјетник у Музеју РС.

- Изложбу “Доба витештва” до сада је видјело више хиљада посјетилаца широм Републике Српске, у Бањалуци, Градишци, Приједору и Требињу. У свим градовима публика је показала велико интересовање за експонате витешког периода, мачеве, ловачка и бојна копља, буздоване и бојне сјекире, а у Каменој кући посјетиоци могу да виде и примјерак верижног оклопа из 14. вијека - навели су из Музеја РС и додали да је посебно риједак експонат једноручни мач из Козарске Дубице, пронађен у ријеци Уни, за који се сматра да је припадао члану витешких редова темплара или хоспиталаца, чији је Дубица била посјед од 13. до 16. вијека.

Поред ове изложбе, отворена је и изложба филмских костима “Немањићи - рађање краљевине”. Аутор изложбе Петар Ђиновић, уредник галерије Радио-телевизије Србије, рекао је да је поставка урађена на основу историјске грађе и додао да је циљ овог подухвата упознати људе, нарочито младе, са периодом Немањића.

- Ово је други пут да отварамо изложбу у Бањалуци. Циљ ове изложбе је да се период Немањића приближи младим људима зато што је то библијско вријеме српског народа - казао је Ђиновић.

Осим костима, који су коришћени на снимању серије “Немањићи - рађање краљевине, у поставку су укључени и други експонати - мачеви, штитови, лукови и стријеле.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана