Дјела Миливоја Унковића изложена у галерији Академије наука и умјетности РС: Умјетност освјетљава мрачну прошлост

Александра Глишић
Дјела Миливоја Унковића изложена у галерији Академије наука и умјетности РС: Умјетност освјетљава мрачну прошлост

Бањалука - Слике и скулптуре академског сликара Миливоја Унковића, обједињене на изложби "Пут ка небу" у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске, сасвим сигурно никога неће оставити равнодушним.

Један од најзначајнијих савремених умјетника српског културног простора, Унковић је новим дјелима наставио циклус "Судбина као повод", који је већ познат умјетничкој и критичкој јавности.

Поставака, која је свечано отворена у петак увече у присуству бројних личности из јавног и културног живота Бањалуке и Републике Српске, оставља снажан утисак на посјетиоце. Подстакнут страдањима Срба у логорима и јамама, Унковић је створио дјела високе умјетничке вриједности, али са горким подсјећањем на зло које људи чине људима.

- Још давне 1965. године као ученик Школе примијењене умјетности за дипломски рад добио сам тему "Горанова јама, техника мозаик на зиду". Тему сам извукао на цедуљици и ево до данас у својим дјелима бавим се темом страдања - рекао је Унковић на отварању изложбе.

Није много говорио о изложеним дјелима, препуштајући, како је рекао, публици да сама тумачи и доживи слике и скулптуре у оквиру његове 36. самосталне поставке.

Изложбу је отворио предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић, уз ријечи да жели да уведе публику у предворје огромног опуса Унковићеве умјетности.

- Унковић је дијете Херцеговине, а због школовања се отиснуо у свијет. Иза себе има двадесетак генерација сликара који су поносни на њега. Такође има и завидан опус дјела која красе галерије, музеје и тргове у више градова и земаља. Ова изложба симболичног назива је грандиозан подухват и представља умјетниково приступно представљање за избор у звање редовног члана Академије наука и умјетности РС које ће бити сљедеће године - истакао је Кузмановић.

О Унковићевом стваралаштву говорио је и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, који је истакао да овај умјетник "више од пола стољећа промишља вјероватно највећу и најзагонетнију тајну, звану човјек и његово биће".

- Ликовним изразом и посебним рукописом који је пред нама предочио је своје спознаје сажете у један велики и широк "Пут у небо". На крају Унковић својим дјелима не жели да представи слику човјековог пораза, већ најаву коначне побједе. Та се побједа експлицитно најављује, колико у космолошкој димензији косовског циклуса, толико и овдје представљеној Нојевој барци - казао је Давидовић.

Свједочење о епохи

- Стојећи пред штафелајем, Миливоје Унковић је створио велико, сликарски вредно, а невесело сведочење о епохи, чија ће валидност бити трајна, јер уступке није правио ни према коме, ни према чему, на првом месту спрам сликарства. Друго тако обимно и тако целовито дело о епохи тешко ћемо наћи у укупном савременом европском сликарству - записао је књижевник Милован Витезовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана