Дјечије позориште РС: Матеј, дјечак са гускама подиже завјесу

Александра Маџар
Дјечије позориште РС: Матеј, дјечак са гускама подиже завјесу

Бањалука - Класична мађарска епска прича урађена на потпуно нови начин "Матеј, дјечак са гускама" у режији Атила Фиге у недјељу, 28. септембра, свечано ће отворити XIII међународни фестивал позоришта за дјецу у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Малишани ће уживати прве фестивалске вечери у авантурама малог хероја и његове гуске. Поред мађарских мотива, умјетнички и гротескни елементи из цртаних филмова комбиновани су при изради ликова и сценографије. Уз музику народних тонова, ова прича је пријатна и за дјецу и родитеље.

- Ове године фестивал је у знаку мађарских лутака, па је и прва представа коју ће посјетиоци имати прилику да погледају у извођењу Луткарског позоришта из Будимпеште - казао је директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић.

Традиционална манифестација трајаће до 2. октобра, а како је рекао, фестивал је и ове године такмичарског карактера.

- Свој таленат показаће глумци из једанаест театара. Дјечије позориште РС као домаћин неће учествовати у конкуренцији, јер то нисмо радили ни раније - потврдио је Бјелошевић.

На даскама овог театра своје представе извешће позоришта из Мађарске, Бугарске, Црне Горе, Србије и БиХ.

Фестивал је, како је рекао, веома је значајан јер се остварује међународна сарадња са другим народима и културама.

- Важно је да најмлађи виде како други народи играју за своју дјецу, да се упознају са другим естетикама и начинима прављења представа. Оно што је веома важно јесте да сви ти људи који су професионалци, глумци, редитељи и театролози буду примљени у РС и нашем театру на прави начин како би могла у свијет да иде прича о нама и нашој култури, те о нашем односу према умјетности уопште - нагласио је Бјелошевић.

Дјечије позориште РС у част својих гостију извешће представу "Гуливер и земљи Лилипутанаца". Током пет такмичарских дана најмлађи заљубљеници у позориште имаће прилику да уживају у представама "Ледено срце", "Стоп", "Добро јутро, госпођо смрти" "Како ухватити звијезду" и "Пинокио".

Додјела награда

Као и сваке године и овај пут биће проглашени најбољи, а у њихову част 2. октобра, послије додјеле признања, биће изведена представа "Бранкова гусаријада" Позориштанца "Пуж" из Београда. Текст за овај комад написао је Бранко Милићевић Коцкица. Представа је музички контакт шоу са живом рок свирком. Дјеца из публике "глуме" хор и Бранкове помагаче.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана