Дивна Љубојевић, појац православне духовне: Треба поново да научимо да цијенимо најбоље у себи

Танјуг
Дивна Љубојевић, појац православне духовне: Треба поново да научимо да цијенимо најбоље у себи

Београд - Људи морају мало да ударе главом о зид и осврну се око себе, отрезне, јер су пристали да живе у наметнутом духу времена зомбија.

Поручила је ово Дивна Љубојевић, јединствени појац православне духовне, која као диригент предводи и хор "Мелоди", са којим по свијету проноси славу српске културне баштине.

Свуда у свијету од Санкт Петербурга до градова у Африци, Турској, Шпанији, Француској људи са одушевљењем слушају православну духовну музику и Љубојевићеву и њен хор третирају као свјетску музичку сензацију. Као што то код нас умије да буде, Љубојевићева је много већа звијезда духовне музике у иностранству него у Србији и Српској. Ипак, у протеклој 2016. години ЦД "Антологија најлепше духовне музике православног истока", који представља пресјек онога што је Дивна са својим хором "Мелоди" снимала у протеклих 25 година, постао је најпродаваније издање ПГП-РТС-а. У априлу прошле године са хором је одржала концерт у Центру "Сава", гдје је православну духовну музику слушало четири хиљаде људи.

- Духовна музика нема дефакто признат положај високе уметности код нас. Када национална кућа да званични извештај да је ЦД Дивне Љубојевић најпродаванији у 2016. години, онда је то велико охрабрење за људе да изађу из катакомби своје интиме и кажу свима око себе: "Ето ја слушам духовну музику". Тај извештај о продаји није субјективна ствар, већ сурови показатељ шта људи у Србији воле да чују. Људи воле да постоји потврда њиховог уметничког укуса а у овом случају та потврда је директна и чиста - увјерена је Љубојевићева.

За српски народ каже да је постао исувише скептичан према сопственим вриједностима и културном насљеђу.

- Некако не умемо да прихватимо и да се дивимо сопственим вредностима. Наш народ је потпуно осакаћен већ седамдесет година... Идентитетски збуњен... Мора изнова да научи да цени најбоље у себи - казала је Љубојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана