Диригент Валериј Гергијев учествовао у затварању фестивала Бољшој

Срна
Диригент Валериј Гергијев учествовао у затварању фестивала Бољшој

Мокра Гора - Прослављени руски диригент Валериј Гергијев руководио је величанственим наступом Симфонијског оркестра "Бољшој" на затварању петог фестивала руске музике "Бољшој" на Мокрој Гори.

Гергијев је у Дрвенград допутовао касно синоћ, а са српском погачом, сољу и ракијом дочекао га је оснивач фестивала, српски режисер Емир Кустурица, који је изјавио да је ово најсрећнија ноћ на Мећавнику.


Генијалност Валерија Гергијева поново је запањила све, од публике, преко умјетника у оркестру "Бољшој", све до самог Емира Кустурице, с обзиром на то да се његово дириговање извођења "Ромеа и Јулије" Петра Чајковског претворило у поноћну пробу с оркестром, преноси "Спутњик".

Чувени диригент пожелео је да с музичарима подијели своје искуство и да им пренесе дио свог знања.

Гергијев је истакао да је код Емира Кустурице дошао као код пријатеља о ком има изванредно мишљење и с којим жели да разговара о начинима да заједно помогну младим умјетницима.

"Врло сам срећан што сам овдје. Разговарали смо о овоме још прошле године, али једноставно нисам могао да дођем раније", рекао је Гергијев новинарима.

Он је напоменуо да је дан раније наступао у Паризу, на национални дан Француске, гдје је на концерту испод Ајфелове куле било 500.000 људи.

"Сматрам да и у Србији и у Русији има таквих великих датума, поводом којих би се могли организовати тако велики бесплатни концерти, којима би присуствовали и одрасли људи и сасвим мала дјеца. Данас ћемо разговарати о томе и нешто ћемо смислити", рекао је Гергијев, који на слиједећи концерт путује у Њемачку.

Кустурица је истакао да је долазак Гергијева у Дрвенград огроман поклон за Србију, Мећавник и Дрвенград.

Пети фестивал руске музике "Бољшој" званично је затворен синоћ додјелом награда најбољим младим извођачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана