Dio “Znamenja anđela” Dejana Stojiljkovića u američkoj antologiji

Aleksandra Madžar
Dio “Znamenja anđela” Dejana Stojiljkovića u američkoj antologiji

Beograd - Odlomak iz romana “Znamenje anđela” Dejan Stojiljkovića, koji se našao u američkoj antologiji “Cronjdsourcing Immortalitdž” u kojoj je zastupljeno 182 autora iz 38 zemalja, predstavlja veliki uspjeh za ovog srpskog književnika.

Ovu antologiju na temu besmrtnosti priredio je Džejms Saton, navode iz beogradske izdavačke kuće “Laguna” koja objavila ovo djelo u jesen 2013. godine.

- Sa urednikom Džejmsom Satonom stupio sam u kontakt preko mog američkog izdavača Kenta Gustavsona. Bila mi je više nego zanimljiva ideja o jednoj takvoj vrsti knjige, a naročito me je intrigirala tema besmrtnosti koja provejava kroz moje romane i nekako se sama nameće - rekao je Stojiljković.

Roman “Znamenje anđela” je istorijska hagiografija koja prati život trojice hrišćanskih svetaca i ratnika, Georgija, Dimitrija i Konstantina.

To je uzbudljiva priča o vjeri, nadi i ljubavi čiji je osnovni moto “Nebo se ne osvaja ognjem i mačem, nebo se osvaja vrlinom”.

Za ovu antologiju, Stojiljković je odabrao odlomak u kome Konstantin i sveti Dimitrije razgovaraju o besmrtnosti i prirodi Boga (i bogova) negdje na obali Sredozemnog mora, dok noć pada na Aleksandriju.

- Uredniku se odlomak svideo, a meni je ujedno to bila i prilika da nakon “Konstantinovog raskršća” publici na engleskom govornom području predstavim još jedno svoje delo, koje će, nadam se, uskoro biti i u celosti objavljeno u Americi - dodao je književnik.

O ideji da napravi  antologiju o besmrtnosti urednik Saton je rekao da niko od nas neće živjeti vječno, te da naša tijela nisu besmrtna, ali da dobra knjiga to može da bude.

- Naše misli i ideje čine najvažniji deo onoga što jesmo i deleći taj deo nas, kroz knjigu, jedan je od načina da se iskusi besmrtnost -  istakao je on.

Pozorište

Poslije “Kainovog ožiljka” još jedan roman mladog pisca Dejana Stojiljkovića dobija pozorišnu verziju. Ovoga puta riječ je o knjizi “Duge noći i crne zastave” koja će se naći na programu smederevskog festivala “Teatar u Tvrđavi”.

- Najavljujem nastavak romana “Duge noći i crne zastave” i kako sam obećao zvaće se “Olujni bedem” i sigurno izlazi 2016. godine. U međuvremenu 6. jula je premijera predstave “Duge noći i crne zastave” u Smederevu - kaže Stojiljković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana