Дио “Знамења анђела” Дејана Стојиљковића у америчкој антологији

Александра Маџар
Дио “Знамења анђела” Дејана Стојиљковића у америчкој антологији

Београд - Одломак из романа “Знамење анђела” Дејан Стојиљковића, који се нашао у америчкој антологији “Цроњдсоурцинг Имморталитџ” у којој је заступљено 182 аутора из 38 земаља, представља велики успјех за овог српског књижевника.

Ову антологију на тему бесмртности приредио је Џејмс Сатон, наводе из београдске издавачке куће “Лагуна” која објавила ово дјело у јесен 2013. године.

- Са уредником Џејмсом Сатоном ступио сам у контакт преко мог америчког издавача Кента Густавсона. Била ми је више него занимљива идеја о једној таквој врсти књиге, а нарочито ме је интригирала тема бесмртности која провејава кроз моје романе и некако се сама намеће - рекао је Стојиљковић.

Роман “Знамење анђела” је историјска хагиографија која прати живот тројице хришћанских светаца и ратника, Георгија, Димитрија и Константина.

То је узбудљива прича о вјери, нади и љубави чији је основни мото “Небо се не осваја огњем и мачем, небо се осваја врлином”.

За ову антологију, Стојиљковић је одабрао одломак у коме Константин и свети Димитрије разговарају о бесмртности и природи Бога (и богова) негдје на обали Средоземног мора, док ноћ пада на Александрију.

- Уреднику се одломак свидео, а мени је уједно то била и прилика да након “Константиновог раскршћа” публици на енглеском говорном подручју представим још једно своје дело, које ће, надам се, ускоро бити и у целости објављено у Америци - додао је књижевник.

О идеји да направи  антологију о бесмртности уредник Сатон је рекао да нико од нас неће живјети вјечно, те да наша тијела нису бесмртна, али да добра књига то може да буде.

- Наше мисли и идеје чине најважнији део онога што јесмо и делећи тај део нас, кроз књигу, један је од начина да се искуси бесмртност -  истакао је он.

Позориште

Послије “Каиновог ожиљка” још један роман младог писца Дејана Стојиљковића добија позоришну верзију. Овога пута ријеч је о књизи “Дуге ноћи и црне заставе” која ће се наћи на програму смедеревског фестивала “Театар у Тврђави”.

- Најављујем наставак романа “Дуге ноћи и црне заставе” и како сам обећао зваће се “Олујни бедем” и сигурно излази 2016. године. У међувремену 6. јула је премијера представе “Дуге ноћи и црне заставе” у Смедереву - каже Стојиљковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана