Digitalizacija prioritet za sljedeću godinu

Agencije
Digitalizacija prioritet za sljedeću godinu

Banjaluka - Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković ocijenila je rad Muzeja Republike Srpske u ovoj godini kao veoma uspješan, te istakla da je proces digitalizacije jedan od prioritetnih ciljeva u sljedećoj godini da bi se zaštitila baština koju čuva ova ustanova.

- Digitalizacija je strateški pravac resornog ministarstva i smatramo da sve što se nalazi u zbirkama Muzeja Republike Srpske treba da bude digitalizovano kako bismo to ostavili budućim generacijama - rekla je Đakovićeva.

Đakovićeva je istakla i značaj predstavljanja Muzeja na međunarodnom planu, dodajući da je cilj da se i naredne godine svjetskoj kulturnoj javnosti aktivno predstavlja bogato kulturno nasljeđe Republike Srpske.

- Izložba svjetskog kulturnog nematerijalnog nasljeđa "Zmijanjski vez" autora Danijele Đukanović, koja je predstavljena u Sankt Peterburgu i Moskvi, veliki je uspjeh za ovu ustanovu - rekla je Đakovićeva.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić saglasan je da je 2018. jedna od najuspješnijih godina od osnivanja Muzeja 1930. godine, te navodi da je do početka novembra ova ustanova kulture zabilježila 21.000 posjetilaca.

On je podsjetio na neke od zapaženijih postavki - "Otključaj svijet iluzija i nauke", "Berlinski kongres", "U slavu Goje", dodajući da je veliki uspjeh zabilježila i manifestacija "Noć muzeja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana