Дигитализација приоритет за сљедећу годину

Агенције
Дигитализација приоритет за сљедећу годину

Бањалука - Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић оцијенила је рад Музеја Републике Српске у овој години као веома успјешан, те истакла да је процес дигитализације један од приоритетних циљева у сљедећој години да би се заштитила баштина коју чува ова установа.

- Дигитализација је стратешки правац ресорног министарства и сматрамо да све што се налази у збиркама Музеја Републике Српске треба да буде дигитализовано како бисмо то оставили будућим генерацијама - рекла је Ђаковићева.

Ђаковићева је истакла и значај представљања Музеја на међународном плану, додајући да је циљ да се и наредне године свјетској културној јавности активно представља богато културно насљеђе Републике Српске.

- Изложба свјетског културног нематеријалног насљеђа "Змијањски вез" аутора Данијеле Ђукановић, која је представљена у Санкт Петербургу и Москви, велики је успјех за ову установу - рекла је Ђаковићева.

Директор Музеја Републике Српске Миладин Савић сагласан је да је 2018. једна од најуспјешнијих година од оснивања Музеја 1930. године, те наводи да је до почетка новембра ова установа културе забиљежила 21.000 посјетилаца.

Он је подсјетио на неке од запаженијих поставки - "Откључај свијет илузија и науке", "Берлински конгрес", "У славу Гоје", додајући да је велики успјех забиљежила и манифестација "Ноћ музеја".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана