Dekonstrukcija prošlosti Vese Sovilja

Aleksandra Madžar
Dekonstrukcija prošlosti Vese Sovilja

Banjaluka - Izložbu Vese Sovilja „SINKRETIČKA SITUACIJA (zvučna i zidna instalacija)“ njegove kolege, umjetnici i profesori u srijedu uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru opisali su kao zanimljivu, kvalitetnu i neobičnu, baš kakav je, kako kažu i sam Sovilj.

Postavka je u prisustvu mnogobrojnih poštovalaca umjetnosti  i rada Vese Sovilja  otvorena umjetnikovim performansom, a direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović podsjetio je da je ovo  još jedan značajan događaj koji je dio programa obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora. Priliku da pogleda i doživi umjetničku ideju  Vese Sovilja publika će imati do 29. decembra.

Otvaranju je prisustvovao i umjetnik  Mladen Miljanović koji je objasnio da su u prvom  dijelu izložbe  radovi koji se tiču hektičnosti prošlosti i ideoloških ikona prošlosti, u ovom slučaju Tita, prema kojem je Sovilj kritički i upozoravajući nastrojen.

- U drugom dijelu izložbe nalazi se nekakav, pijano, preteča nekog sintisajzra koji Veso Sovilj koristi u performansu kao određenu ritam mašinu koja ima taj repetativan takt basova koji impliciraju na upotrebu naoružanja i sa te strane rad se oslanja na čitavu jednu ideju fluksusa u kojoj je ideja dekonstrukcije u isto vrijeme u umjetnosti shvaćena kao ideja konstrukcije - kazao je Miljanović.

Smatra da je Sovilj ovom postavkom dekonstruisao prošlost, te uz učešće studenata koji zvončićima u čitavom prostoru stvaraju kompoziciju upozorio nove generacije da ne bi došlo do nekog ponavljanja dekonstrukcije društva koja se desila u prvoj sobi,  prvom dijelu izložbe, da se ne bi desila i drugoj.

- Ova Vesina izložba se tiče prošlosti, ali mislim da je mi treba da čitamo kao jedno upozorenje  budućnosti - istakao je on.

Sovilj smatra da zvučna i zidna instalacija kao moć umjetnika da progovori može da bude sama sebi dovoljna. Mišolovka koja je dio postavke, dodaje Sovilj, može se posmatrati i kao vajarsko djelo, Titova djela, knjige ustegama    pokazuju da može postojati i lijevi totalitarizam.

Crna vretenasta koplja su vajarska djela u prostoru. Upotreba zvuka, koplje naslonjeno na imitaciju orgulja, kao dijelovi performansa, imaju porijeklo u avangardnoj umjetnosti  - objasnio je Sovilj koji radi kao profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Nagrade  i izložbe

Veso Sovilj je rođen 1954. u Zavolju, nedaleko od Ključa. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1981. godine u klasi profesora Boška Karanovića. Član je ULUBiH i ULURS. Dobitnik je nekoliko nagrada i plaketa. Imao je deset samostalnih i veliki broj grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana