Деконструкција прошлости Весе Совиља

Александра Маџар
Деконструкција прошлости Весе Совиља

Бањалука - Изложбу Весе Совиља „СИНКРЕТИЧКА СИТУАЦИЈА (звучна и зидна инсталација)“ његове колеге, умјетници и професори у сриједу увече у Банском двору Културном центру описали су као занимљиву, квалитетну и необичну, баш какав је, како кажу и сам Совиљ.

Поставка је у присуству многобројних поштовалаца умјетности  и рада Весе Совиља  отворена умјетниковим перформансом, а директор Банског двора Културног центра Младен Матовић подсјетио је да је ово  још један значајан догађај који је дио програма обиљежавања 85 година постојања Банског двора. Прилику да погледа и доживи умјетничку идеју  Весе Совиља публика ће имати до 29. децембра.

Отварању је присуствовао и умјетник  Младен Миљановић који је објаснио да су у првом  дијелу изложбе  радови који се тичу хектичности прошлости и идеолошких икона прошлости, у овом случају Тита, према којем је Совиљ критички и упозоравајући настројен.

- У другом дијелу изложбе налази се некакав, пијано, претеча неког синтисајзра који Весо Совиљ користи у перформансу као одређену ритам машину која има тај репетативан такт басова који имплицирају на употребу наоружања и са те стране рад се ослања на читаву једну идеју флуксуса у којој је идеја деконструкције у исто вријеме у умјетности схваћена као идеја конструкције - казао је Миљановић.

Сматра да је Совиљ овом поставком деконструисао прошлост, те уз учешће студената који звончићима у читавом простору стварају композицију упозорио нове генерације да не би дошло до неког понављања деконструкције друштва која се десила у првој соби,  првом дијелу изложбе, да се не би десила и другој.

- Ова Весина изложба се тиче прошлости, али мислим да је ми треба да читамо као једно упозорење  будућности - истакао је он.

Совиљ сматра да звучна и зидна инсталација као моћ умјетника да проговори може да буде сама себи довољна. Мишоловка која је дио поставке, додаје Совиљ, може се посматрати и као вајарско дјело, Титова дјела, књиге устегама    показују да може постојати и лијеви тоталитаризам.

Црна вретенаста копља су вајарска дјела у простору. Употреба звука, копље наслоњено на имитацију оргуља, као дијелови перформанса, имају поријекло у авангардној умјетности  - објаснио је Совиљ који ради као професор на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

Награде  и изложбе

Весо Совиљ је рођен 1954. у Завољу, недалеко од Кључа. Дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду 1981. године у класи професора Бошка Карановића. Члан је УЛУБиХ и УЛУРС. Добитник је неколико награда и плакета. Имао је десет самосталних и велики број групних изложби у земљи и иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана