Dejan Zečević: Glumci iz Srpske u filmu Hajduk Stanko

Aleksandra Rajković
Dejan Zečević: Glumci iz Srpske u filmu Hajduk Stanko

Roman "Hajduk Stanko" Janka Veselinovića je klasičan primer romantičnog dela koje je odgovaralo vremenu u kome je pisano. Međutim, neke stvari iz romana koje su u tom vremenu bile dovoljno ubedljive danas više nisu toliko snažne. Zato ćemo da napravimo usložnjavanje likova i njihovih odnosa i potrudićemo se da ne prepišemo roman, nego da napišemo filmski scenario.

Rekao je to za "Glas Srpske" srpski reditelj Dejan Zečević, koji zajedno sa Bobanom Jevtićem piše scenario za film i seriju "Hajduk Stanko", koje će režirati sljedeće godine.

Napominje da će sve što se tiče sadržaja i likova prilagoditi očekivanjima savremene publike.

- Serija će verovatno imati deset epizoda. U osnovi, to je ljubavna priča, ali i avanturistički i istorijski roman. Ne možemo ovaj film svesti na jedan žanr, ima tu raznih elemenata, pa je zato pogodan za savremenu publiku. Mi se zaista trudimo da istorijske okolnosti u kojima je roman smešten precizno ispratimo, a to je vreme srpskih ustanaka - kaže Zečević i dodaje da je producent filma i serije Producentska kuća "Nira", sa Neletom Garićem na čelu.

* GLAS: Kada će biti poznata glumačka ekipa i da li će biti neko od glumaca iz Republike Srpske?   

ZEČEVIĆ: Pošto još radimo na scenariju, jedino je sigurno da će biti potrebno mnogo glumaca. Organizovaćemo kastinge, biće potrebni i mladi i zreliji glumci. Kada završimo scenario, a to bi trebalo da bude za dva meseca, posvetićemo se organizaciji kastinga. Najverovatnije krajem godine održaćemo kastinge u Srbiji i Republici Srpskoj. U svojim prethodnim filmovima otkrio sam divne i kvalitetne glumce iz Republike Srpske. Veoma sam raspoložen da radim sa njima, a kada je reč o filmu "Hajduk Stanko", tu su nam takođe potrebni glumci iz Srpske.   

* GLAS: Šta je bilo presudno da se odlučite za režiju filma "Hajduk Stanko"?

ZEČEVIĆ: Producent Nele Garić i ja došli smo do ideje da snimimo zanimljiv film. Sa druge strane, dosta dugo imam želju da nekim filmom zaronim u prošlost. Hteo sam da se u svom rediteljskom razvoju pozabavim istorijskom temom. Takvim filmom stvarate svet koji više ne postoji, mada je to komplikovano u producentskom smislu. Jedan od osnovnih zadataka, što se tiče produkcije, biće izgradnja sela u kome se dešava većina radnje. Još ne znamo gde ćemo graditi selo, iako je radnja Veselinovićevog romana smeštena u Mačvu. Osim prostora za selo, treba da kupimo životinje i još mnogo stvari, što iziskuje mnogo vremena. Mada je projekat zahtevan, sa zadovoljstvom ulazimo u celu priču. Očekuje nas obilazak sela, ali i muzeja u kojima ćemo tražiti autentične kostime i oružje.

* GLAS: Koliko će film "Hajduk Stanko" biti značajan za srpsku kinematografiju, s obzirom na činjenicu da se ne snimaju baš često djela sa istorijskom tematikom?

ZEČEVIĆ: "Hajduk Stanko" neće biti isključivo kvalitetan igrani program, nego će imati i obrazovni značaj. Mlađe generacije su spremnije da neke istorijske činjenice pogledaju na filmu ili televiziji nego da čitaju. Filmom i serijom skrećemo pažnju i na roman Janka Veselinovića, ali ćemo i mlade upoznati sa tim razdobljem nacionalne istorije.  

Roman

Najpoznatiji roman Janka Veselinovića "Hajduk Stanko", čija je tema Prvi srpski ustanak u Mačvi, prvi put je objavljen 1896. godine. Objavljen je u više desetina izdanja i preveden na nekoliko jezika. Za Veselinovića je književni kritičar Jovan Skerlić zapisao da je bio "raznežen pesnik idealizovanog srpskog sela iz starog dobrog doba".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana