Дејан Зечевић: Глумци из Српске у филму Хајдук Станко

Александра Рајковић
Дејан Зечевић: Глумци из Српске у филму Хајдук Станко

Роман "Хајдук Станко" Јанка Веселиновића је класичан пример романтичног дела које је одговарало времену у коме је писано. Међутим, неке ствари из романа које су у том времену биле довољно убедљиве данас више нису толико снажне. Зато ћемо да направимо усложњавање ликова и њихових односа и потрудићемо се да не препишемо роман, него да напишемо филмски сценарио.

Рекао је то за "Глас Српске" српски редитељ Дејан Зечевић, који заједно са Бобаном Јевтићем пише сценарио за филм и серију "Хајдук Станко", које ће режирати сљедеће године.

Напомиње да ће све што се тиче садржаја и ликова прилагодити очекивањима савремене публике.

- Серија ће вероватно имати десет епизода. У основи, то је љубавна прича, али и авантуристички и историјски роман. Не можемо овај филм свести на један жанр, има ту разних елемената, па је зато погодан за савремену публику. Ми се заиста трудимо да историјске околности у којима је роман смештен прецизно испратимо, а то је време српских устанака - каже Зечевић и додаје да је продуцент филма и серије Продуцентска кућа "Нира", са Нелетом Гарићем на челу.

* ГЛАС: Када ће бити позната глумачка екипа и да ли ће бити неко од глумаца из Републике Српске?   

ЗЕЧЕВИЋ: Пошто још радимо на сценарију, једино је сигурно да ће бити потребно много глумаца. Организоваћемо кастинге, биће потребни и млади и зрелији глумци. Када завршимо сценарио, а то би требало да буде за два месеца, посветићемо се организацији кастинга. Највероватније крајем године одржаћемо кастинге у Србији и Републици Српској. У својим претходним филмовима открио сам дивне и квалитетне глумце из Републике Српске. Веома сам расположен да радим са њима, а када је реч о филму "Хајдук Станко", ту су нам такође потребни глумци из Српске.   

* ГЛАС: Шта је било пресудно да се одлучите за режију филма "Хајдук Станко"?

ЗЕЧЕВИЋ: Продуцент Неле Гарић и ја дошли смо до идеје да снимимо занимљив филм. Са друге стране, доста дуго имам жељу да неким филмом зароним у прошлост. Хтео сам да се у свом редитељском развоју позабавим историјском темом. Таквим филмом стварате свет који више не постоји, мада је то компликовано у продуцентском смислу. Један од основних задатака, што се тиче продукције, биће изградња села у коме се дешава већина радње. Још не знамо где ћемо градити село, иако је радња Веселиновићевог романа смештена у Мачву. Осим простора за село, треба да купимо животиње и још много ствари, што изискује много времена. Мада је пројекат захтеван, са задовољством улазимо у целу причу. Очекује нас обилазак села, али и музеја у којима ћемо тражити аутентичне костиме и оружје.

* ГЛАС: Колико ће филм "Хајдук Станко" бити значајан за српску кинематографију, с обзиром на чињеницу да се не снимају баш често дјела са историјском тематиком?

ЗЕЧЕВИЋ: "Хајдук Станко" неће бити искључиво квалитетан играни програм, него ће имати и образовни значај. Млађе генерације су спремније да неке историјске чињенице погледају на филму или телевизији него да читају. Филмом и серијом скрећемо пажњу и на роман Јанка Веселиновића, али ћемо и младе упознати са тим раздобљем националне историје.  

Роман

Најпознатији роман Јанка Веселиновића "Хајдук Станко", чија је тема Први српски устанак у Мачви, први пут је објављен 1896. године. Објављен је у више десетина издања и преведен на неколико језика. За Веселиновића је књижевни критичар Јован Скерлић записао да је био "разнежен песник идеализованог српског села из старог доброг доба".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана