Dejan Stojiljković za “Glas Srpske”: Ne vjerujem ni u kakve misije pisca

Danko Kuzmanović
Dejan Stojiljković za “Glas Srpske”: Ne vjerujem ni u kakve misije pisca

Kao i u svakom drugom zanatu pisac je dužan da pošteno i odgovorno radi svoj posao. Ne verujem ni u kakve misije pisca. A nagrada u vidu čitanosti, slave, književnih lovorika, novca, lepih žena, ko šta voli, doći će ili neće, zavisi od toga koliko se potrudiš i koliko talenta ti je Bog dao. Istorija, kao takva, oduvek je bila velika inspiracija u književnosti, kako nacionalna tako i svetska. Naša nacionalna istorija je čak i previše inspirativna, ako razumete šta hoću da kažem.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” književnik Dejan Stojiljković, koji trenutno radi na scenariju za drugu sezonu popularne i veoma uspješne serije “Senke nad Balkanom”.

GLAS: Britanska serija “Peakdž Blinders” Vam je bila inspiracija pri stvaranju karaktera i scena za prvu sezonu “Senki nad Balkanom”, imate li neka nova nadahnuća za drugu sezonu?

STOJILjKOVIĆ: S obzirom na to koliko se serija snima i da prosto čovek ne može da postigne da pogleda sve one dobre, inspiracije nikad više. U novoj sezoni smo dosta prostora i vremena posvetili razvoju karaktera, naročito novih, koje tumače Bogdan Diklić, Petar Strugar, Vesna Trivalić, Nataša Ninković i drugi. Ja lično sam inspiraciju našao u seriji koja nije baš mnogo bliska našoj, a to je “Marvelov” i “Netfliksov” “Panišer”, u smislu nekog dubljeg “iscrtavanja” likova, njihovih unutrašnjih lomova i demona.

GLAS: Kako izgleda sarađivati sa Draganom Bjelogrlićem? Poznato je da sve konce pomenute serije drži u svojim rukama.

STOJILjKOVIĆ: Sarađivati s Draganom Bjelogrlićem - promenjivo, mestimično sa suncem i kišom, vrlo naporno i zahtevno, ali uvek na kraju sa velikom satisfakcijom kada vidiš gotov materijal.

GLAS: Jeste li zadovoljni recepcijom romana “Olujni bedem” i kada možemo očekivati roman “Učitelj mačevanja”?

STOJILjKOVIĆ: Zadovoljan sam, pošto sam se malo pribojavao da je publici već dosadilo da ga čeka, između prvog dela “Duge noći i crne zastave” i njega prošao je baš dug period. Pre “Učitelja mačevanja” će biti objavljena knjiga “Dukat za lađara”, to nije roman, već novela, a obrađuje događaje neposredno posle Bitke na Pločniku kojom se završava “Olujni bedem” i događaja koji će biti opisan u “Učitelju mačevanja”. To je jedna malo manje epska, a malo više intimna priča, čiji glavni junak Ivan Kosančić otkriva neke stvari iz njegove prošlosti i detaljnije objašnjava njega kao lika.

GLAS: Nakon “Konstantinovog raskršća” i Vaš roman “Duge noći i crne zastave” je dočekao da bude pretočen u strip. Odakle ideja za to i da li ste zadovoljni konačnim proizvodom?

STOJILjKOVIĆ: Kao i u slučaju stripa “Konstantinovo raskršće” nisam na ideju došao ja - već Igor Marković, urednik u izdavačkoj kući “System Comics”. On je pogurao celu stvar i izveo je do kraja, lično sam veoma zadovoljan kako je strip ispao, od toga kako su crtači obavili posao do toga kako album izgleda i kako je opremljen. Naročito mi je drago što smo za prvih 500 kupaca upriličili poklon - muzički disk sa numerom koju zajedno pevaju Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik i Dejan Najdanović Najda iz “Smaka”.

GLAS: Jednom prilikom ste rekli da je u planu serija po knjizi priča “Leva strana druma”, da li je započet rad na tome?

STOJILjKOVIĆ: Preprodukcija je počela, planiramo da snimamo na proleće, verovatno u maju. Reditelj će biti Stefan Krasić, a glavnu ulogu tumači Milivoje Miša Stanimirović, koji takođe igra i u obe sezone “Senki nad Balkanom”. Snimaće se na lokacijama u Nišu, a u pilot-epizodi ćemo imati kao goste neke poznate srpske glumce.

GLAS: Šta je najveći problem u kulturi kod nas?

STOJILjKOVIĆ: Najveći problem u kulturi kod nas je odnos nadležnih prema njoj. Kultura je i dalje trinaesto prase. Ne izdvaja se dovoljno za nju, ne obraća se dovoljno pažnje na nju, kulturni radnici se tretiraju kao da su neko opterećenje, višak... A tu je i famozna partokratija koja izjeda kulturne institucije, stranački kadrovi koji su nepismeni, neobrazovani, primitivni, drčni... koje političke partije na silu guraju u sferu kulture, iako im tamo nije mesto.

GLAS: Šta trenutno čitate i šta preporučujete drugima za čitanje?

STOJILjKOVIĆ: Ponovo sam uzeo da pročitam “Vrata od utrobe” Mirka Kovača, “Proljeće Ivana Galeba” Vladana Desnice, kao i ciklus ranih priča Vidosava Stevanovića, objavljen u zbirkama “Refuz mrtvak”, “Periferijski zmajevi” i “Carski rez”. To je tako snažna i majstorski napisana proza da prosto dobijete kompleks niže vrednosti. Što je dobro za pisca, naročito ako pati od viška sujete. A pate svi. Preporučujem knjige dva čoveka koji su budućnost domaće književnosti, a obe su ovih dana nagrađene prestižnim književnim nagradama. Prva je “Zabluda svetog Sebastijana” Vladimira Tabaševića, za koju je dobio NIN-ovu nagradu. Druga je “Ja sam Akiko”, mladog Leskovčanina Stefana Tićmija, koja je dobila nagradu “Politikinog zabavnika” za dečju knjigu godine.

Budući planovi

GLAS: Kakvi su Vaši planovi za naredni period?

STOJILjKOVIĆ: Da konačno završim scenario za “Senke 2” i vratim se pisanju proze. Ove godine je takođe i jedan lep jubilej, deset godina od objavljivanje mog prvog romana “Konstantinovo raskršće”. Planiram da to obeležim radno, kroz jedno lepo upakovano jubilarno izdanje romana i kroz konačno objavljivanje trećeg toma stripa. Nakon toga će uslediti nastavak čiji naslov je “Ponoćni ljudi”, Nemanja Lukić će konačno dobiti svoj roman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana