Дејан Стојиљковић за “Глас Српске”: Не вјерујем ни у какве мисије писца

Данко Кузмановић
Дејан Стојиљковић за “Глас Српске”: Не вјерујем ни у какве мисије писца

Као и у сваком другом занату писац је дужан да поштено и одговорно ради свој посао. Не верујем ни у какве мисије писца. А награда у виду читаности, славе, књижевних ловорика, новца, лепих жена, ко шта воли, доћи ће или неће, зависи од тога колико се потрудиш и колико талента ти је Бог дао. Историја, као таква, одувек је била велика инспирација у књижевности, како национална тако и светска. Наша национална историја је чак и превише инспиративна, ако разумете шта хоћу да кажем.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” књижевник Дејан Стојиљковић, који тренутно ради на сценарију за другу сезону популарне и веома успјешне серије “Сенке над Балканом”.

ГЛАС: Британска серија “Пеакџ Блиндерс” Вам је била инспирација при стварању карактера и сцена за прву сезону “Сенки над Балканом”, имате ли нека нова надахнућа за другу сезону?

СТОЈИЉКОВИЋ: С обзиром на то колико се серија снима и да просто човек не може да постигне да погледа све оне добре, инспирације никад више. У новој сезони смо доста простора и времена посветили развоју карактера, нарочито нових, које тумаче Богдан Диклић, Петар Стругар, Весна Тривалић, Наташа Нинковић и други. Ја лично сам инспирацију нашао у серији која није баш много блиска нашој, а то је “Марвелов” и “Нетфликсов” “Панишер”, у смислу неког дубљег “исцртавања” ликова, њихових унутрашњих ломова и демона.

ГЛАС: Како изгледа сарађивати са Драганом Бјелогрлићем? Познато је да све конце поменуте серије држи у својим рукама.

СТОЈИЉКОВИЋ: Сарађивати с Драганом Бјелогрлићем - промењиво, местимично са сунцем и кишом, врло напорно и захтевно, али увек на крају са великом сатисфакцијом када видиш готов материјал.

ГЛАС: Јесте ли задовољни рецепцијом романа “Олујни бедем” и када можемо очекивати роман “Учитељ мачевања”?

СТОЈИЉКОВИЋ: Задовољан сам, пошто сам се мало прибојавао да је публици већ досадило да га чека, између првог дела “Дуге ноћи и црне заставе” и њега прошао је баш дуг период. Пре “Учитеља мачевања” ће бити објављена књига “Дукат за лађара”, то није роман, већ новела, а обрађује догађаје непосредно после Битке на Плочнику којом се завршава “Олујни бедем” и догађаја који ће бити описан у “Учитељу мачевања”. То је једна мало мање епска, а мало више интимна прича, чији главни јунак Иван Косанчић открива неке ствари из његове прошлости и детаљније објашњава њега као лика.

ГЛАС: Након “Константиновог раскршћа” и Ваш роман “Дуге ноћи и црне заставе” је дочекао да буде преточен у стрип. Одакле идеја за то и да ли сте задовољни коначним производом?

СТОЈИЉКОВИЋ: Као и у случају стрипа “Константиново раскршће” нисам на идеју дошао ја - већ Игор Марковић, уредник у издавачкој кући “System Comics”. Он је погурао целу ствар и извео је до краја, лично сам веома задовољан како је стрип испао, од тога како су цртачи обавили посао до тога како албум изгледа и како је опремљен. Нарочито ми је драго што смо за првих 500 купаца уприличили поклон - музички диск са нумером коју заједно певају Александар Петровић, познатији као Аца Селтик и Дејан Најдановић Најда из “Смака”.

ГЛАС: Једном приликом сте рекли да је у плану серија по књизи прича “Лева страна друма”, да ли је започет рад на томе?

СТОЈИЉКОВИЋ: Препродукција је почела, планирамо да снимамо на пролеће, вероватно у мају. Редитељ ће бити Стефан Красић, а главну улогу тумачи Миливоје Миша Станимировић, који такође игра и у обе сезоне “Сенки над Балканом”. Снимаће се на локацијама у Нишу, а у пилот-епизоди ћемо имати као госте неке познате српске глумце.

ГЛАС: Шта је највећи проблем у култури код нас?

СТОЈИЉКОВИЋ: Највећи проблем у култури код нас је однос надлежних према њој. Култура је и даље тринаесто прасе. Не издваја се довољно за њу, не обраћа се довољно пажње на њу, културни радници се третирају као да су неко оптерећење, вишак... А ту је и фамозна партократија која изједа културне институције, страначки кадрови који су неписмени, необразовани, примитивни, дрчни... које политичке партије на силу гурају у сферу културе, иако им тамо није место.

ГЛАС: Шта тренутно читате и шта препоручујете другима за читање?

СТОЈИЉКОВИЋ: Поново сам узео да прочитам “Врата од утробе” Мирка Ковача, “Прољеће Ивана Галеба” Владана Деснице, као и циклус раних прича Видосава Стевановића, објављен у збиркама “Рефуз мртвак”, “Периферијски змајеви” и “Царски рез”. То је тако снажна и мајсторски написана проза да просто добијете комплекс ниже вредности. Што је добро за писца, нарочито ако пати од вишка сујете. А пате сви. Препоручујем књиге два човека који су будућност домаће књижевности, а обе су ових дана награђене престижним књижевним наградама. Прва је “Заблуда светог Себастијана” Владимира Табашевића, за коју је добио НИН-ову награду. Друга је “Ја сам Акико”, младог Лесковчанина Стефана Тићмија, која је добила награду “Политикиног забавника” за дечју књигу године.

Будући планови

ГЛАС: Какви су Ваши планови за наредни период?

СТОЈИЉКОВИЋ: Да коначно завршим сценарио за “Сенке 2” и вратим се писању прозе. Ове године је такође и један леп јубилеј, десет година од објављивање мог првог романа “Константиново раскршће”. Планирам да то обележим радно, кроз једно лепо упаковано јубиларно издање романа и кроз коначно објављивање трећег тома стрипа. Након тога ће уследити наставак чији наслов је “Поноћни људи”, Немања Лукић ће коначно добити свој роман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана