Дарко Рундек, у сусрет концерту у Бањалуци за Глас Српске: Част свирати против фашизма

Александра Маџар
Дарко Рундек, у сусрет концерту у Бањалуци за Глас Српске: Част свирати против фашизма

Бањалука - Стварање умјетности и комуницирање с њом једна је од људских потреба. Има времена која погодују оном облику људскости који има везе с умјетношћу и других у којима се та људскост мора борити за опстанак.

Овим ријечима за “Глас Српске” велики умјетник Дарко Рундек описује како је стварати у времену у којем живимо и истиче да се прави умјетник препознаје по томе што нас његова дјела стављају у нови дубљи и вибрантнији однос према животу.

Јединствен и оригиналан у свијету умјетности, стекао је многобројне фанове, а у Бањалуци је увијек радо виђен гост.

Концерт “Рундек карго трија” биће одржан 9. маја, у оквиру програма Међународног дана побједе над фашизмом у простору бањалучке “Акване”. И ове године организатор догађаја је Унија студената Републике Српске.

- Част нам је што смо позвани да баш на тај датум наступимо у Бањалуци, јер нас тиме препознају као борце против фашизма или барем супортере. Фашизам има више лица и треба га увијек поново раскринкавати око нас и у нама - истакао је Рундек.

Концерти у Бањалуци, како каже, остали су му у добром сјећању, испуњени подршком и разумијевањем публике.

Домаћу музичку сцену одавно не прати, јер је живио у Француској, па му је тешко да направи паралелу са оним временима када је он почињао.

- Нисам у својим доласцима у наше крајеве имао пуно времена нити интереса да се посебно бавим широм сценом. Повремено бих по препоруци или случајно наилазио на занимљиве ствари, тако да ми се чини да добре музике има - казао је Рундек.

Такав случај је и са позоришном сценом.

- Повремено сам учествовао у позоришним представама као композитор сценске музике. Посљедњи такав комад је “Југославија моја дежела” Горана Војновића, у режији Ивице Буљана, који је премијерно изведен прије десетак дана у Драми Словенског народног гледалишча - рекао је умјетник.

Музичар, пјесник, редитељ и глумац, један од оснивача култне југословенске групе “Хаустор”, заиста је створио музику која остаје за сва времена.

- Драго ми је да публика прати и поштује мој рад, надам се да је он инспирисао или ће инспирисати друге - додао је Рундек.

На питање да ли је данас тешко бити инспирисан и да ли често сурова свакодневица спутава таленат и идеје, Рундек је одговорио да свакодневица не мора нужно спутавати.

- Она може бити инспиративна. Што се мене тиче, постоје периоди инспирације и инертности, смјењују се једнако данас као и прије - каже он.

Открио је да му је једна од омиљених његових пјесама “Сањала си да си сретна” са албума “Плави авион” из 2010. године.

Нови албум

- Ускоро ће бити објављен нови албум “Рундек карго трија”, на којем смо дуго радили. Носи назив “Мостови”. Надамо се да ће фанови у њему уживати - најавио је Дарко Рундек.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана