Дарко Лунгулов: Прича о Џексону долази у Српску

Александра Маџар
Дарко Лунгулов: Прича о Џексону долази у Српску

Београд - Српска премијера филма "Споменик Мајклу Џексону" заказана је за 29. октобар у Центру "Сава", а од 30. октобра биће на редовном репертоару у биоскопима широм Србије и Републике Српске.

Рекао је ово за "Глас Српске" редитељ награђиваног филма Дарко Лунгулов и најавио да ће са дијелом филмске екипе присуствовати премијери у Републици Српској.

Своју машту и креативност усмјерио је и на нова остварења, али, како је рекао, у овом тренутку сасвим је окренут "Споменику Мајклу Џексону".

- Врло сам узбуђен због сјајних реакција које смо имали на фестивалима у Карловим Варима (где је филм имао светску премијеру), Пули, Херцег Новом, Сарајеву и Нишу. На нишком фестивалу Борис Миливојевић добио је Гран при - истакао је Лунгулов.

На 28. Монтенегро филм фестивалу у Херцег Новом главна награда, Гран при - Велика златна мимоза, отишла је у руке овог редитеља.

- Награда ми много значи пошто сам је добио од жирија у коме су били људи које веома ценим и уз чија сам филмска и позоришна дела и сам уметнички стасавао и образовао се. Добити признање од уметника какви су драмски писац Слободан Шнајдер, редитељ Бранко Балетић и глумац Мето Јовановски за мене је изванредна част и потврда - са поносом је испричао Лунгулов.

Каже да су ријечи хвале, награда, наклоност публике и емоције које је од њих добио, дале лијепу помисао да је снимио филм који је нашао златну средину између фестивалског и биоскопског живота.

Посебно занимљива је чињеница да је свега седам дана прије него што је био рок за предају сценарија умро Мајкл Џексон.

- Морао сам да застанем и размислим на који начин то да уведем у причу. Зато сам направио истраживање како су на вест о његовој смрти реаговали људи на територији бивше Југославије. Дошао сам до сазнања да су сви плакали над неким невинијим, једноставнијим и безбрижнијим временима чији је соундтрак била управо музика Мајкла Џексона - присјетио се редитељ.

У овој мјешавини црне комедије и љубавне приче, главни јунак Марко, којег игра Борис Миливојевић, покушава да спасе своју умирућу варошицу. Он такође жели да спријечи љубав свог живота, Љубинку, коју игра Наташа Шолак-Тапушковић, да оде. Долази на идеју да у свом градићу подигне споменик краљу попа Мајклу Џексону. Маркова идеја привлачи присталице, али и непријатеље. Варошица оживи, људи су пуни елана и наде, а Марко успијева да придобије своју љубав да остане. Лудачки слијед догађаја доводи до испуњења Марковог сна, али на ироничан и неочекиван начин.

"Анђела"

- Завршио сам филм "Анђела" који је, као део омнибуса "Једнаки", хуманитарног пројекта о људским правима деце, своју светску премијеру имао у оквиру званичног програма "Сарајево филм фестивала". У овом тренутку у току су припреме за филм са радним насловом "Краљ и краљица", који ће се базирати на стварним догађајима, тј. шаховском мечу Бобија Фишера и Бориса Спаског који је одигран 1992. године на Светом Стефану - открио је Дарко Лунгулов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана