Dani Vlade S. Miloševića: Putovanje sa melodijama do Rusije i Brazila

Aleksandra Glišić
Dani Vlade S. Miloševića: Putovanje sa melodijama do Rusije i Brazila

Banjaluka - Tradicija da se jedno veče manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" posveti horskoj muzici nastavljena je i ove godine koncertom koji će biti održan večeras u 20 časova u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Na koncertu naslovljenom "Putevima stilova, podneblja, žanrova" nastupiće Hor banjalučke Akademije umjetnosti i Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo".  

- Na repertoaru su zastupljene različite stilske epohe, od savremenih kompozicija autora iz Republike Srpske do svjetskih autora. Izvodićemo djela iz renesanse, ali i iz romantizma, poput "Sedme rukoveti" Stevana S. Mokranjca - rekao je dirigent Nemanja Savić, koji će večeras dirigovati horovima.

Savić podsjeća da je Vlado S. Milošević bio dirigent mješovitog hora "Jedinstvo" i od 1931. do 1941. on je sa tim ansamblom nastupao ne samo u Banjaluci nego i u drugim gradovima.

- U programu su i krajiške pjesme koje sam uradio prije dvadesetak godina. To je jedna rukovet koja obuhvata napjeve iz šire banjalučke regije. Onda slijedi blok kompozicija koje su vedrijeg i popularnijeg karaktera. To je evergrin koji obuhvata "Podmoskovske večeri" Solovljeva - najavio je Savić.

Za kraj koncerta planirane su pjesme koje su rađene u mediteranskom maniru, a Savić je za njih napravio aranžmane.

- Riječ je o kompozicijama "Zora bijela", "Ako me još voliš vilo moja", "Ludo more"... U završnici ćemo izvesti jednu narodnu pjesmu iz Brazila koja je pripremljena u zanimljivom aranžmanu - kaže Savić.

Kompletan program koncerta obuhvata 14 kompozicija i trajaće sat vremena. Kao solisti će nastupiti Karolina Mihajlović, Sofija Savanović, Biljana Kerkez, Tijana Krivaja, Milica Jeličić, Živan Živanović, Pavle Pavić, Lazar Radoja, Stefan Milošević, Hajrudin Muhić, Danilo Dančić.

Studenti

- Program koji smo pripremili za koncert je i prilika da studenti Akademije umjetnosti predstave dio repertoara koji imaju obavezu da u toku ova dva semestra pripreme. Osim toga, hor "Jedinstvo" će dio ovog repertoara izvoditi na nekim drugim nastupima - kaže Nemanja Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana