Дани Владе С. Милошевића: Путовање са мелодијама до Русије и Бразила

Александра Глишић
Дани Владе С. Милошевића: Путовање са мелодијама до Русије и Бразила

Бањалука - Традиција да се једно вече манифестације "Дани Владе С. Милошевића" посвети хорској музици настављена је и ове године концертом који ће бити одржан вечерас у 20 часова у концертној дворани Банског двора Културног центра.

На концерту насловљеном "Путевима стилова, поднебља, жанрова" наступиће Хор бањалучке Академије умјетности и Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство".  

- На репертоару су заступљене различите стилске епохе, од савремених композиција аутора из Републике Српске до свјетских аутора. Изводићемо дјела из ренесансе, али и из романтизма, попут "Седме руковети" Стевана С. Мокрањца - рекао је диригент Немања Савић, који ће вечерас дириговати хоровима.

Савић подсјећа да је Владо С. Милошевић био диригент мјешовитог хора "Јединство" и од 1931. до 1941. он је са тим ансамблом наступао не само у Бањалуци него и у другим градовима.

- У програму су и крајишке пјесме које сам урадио прије двадесетак година. То је једна руковет која обухвата напјеве из шире бањалучке регије. Онда слиједи блок композиција које су ведријег и популарнијег карактера. То је евергрин који обухвата "Подмосковске вечери" Соловљева - најавио је Савић.

За крај концерта планиране су пјесме које су рађене у медитеранском маниру, а Савић је за њих направио аранжмане.

- Ријеч је о композицијама "Зора бијела", "Ако ме још волиш вило моја", "Лудо море"... У завршници ћемо извести једну народну пјесму из Бразила која је припремљена у занимљивом аранжману - каже Савић.

Комплетан програм концерта обухвата 14 композиција и трајаће сат времена. Као солисти ће наступити Каролина Михајловић, Софија Савановић, Биљана Керкез, Тијана Криваја, Милица Јеличић, Живан Живановић, Павле Павић, Лазар Радоја, Стефан Милошевић, Хајрудин Мухић, Данило Данчић.

Студенти

- Програм који смо припремили за концерт је и прилика да студенти Академије умјетности представе дио репертоара који имају обавезу да у току ова два семестра припреме. Осим тога, хор "Јединство" ће дио овог репертоара изводити на неким другим наступима - каже Немања Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана