“Dana Vlade S. Miloševića”: Prstima Nataša oživjela najljepše zvuke

Aleksandra Madžar
“Dana Vlade S. Miloševića”: Prstima Nataša oživjela najljepše zvuke

Banjaluka - Zbog čega je gitara jedan od instrumenata koji žicama može da “ispriča” najemotivnije priče, još jednom je dokazano na solo koncertu Nataše Jokić u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Koncert izveden u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića” bio je prava muzička poslastica za sve zaljubljenike u zvuke gitare.

Da bi svoju virtuoznost dovela na zavidan nivo, Jokićeva se usavršavala na majstorskim kursevima Rafaela Andije, En Volstrum, Davida Pavlovitsa, Larsa Trijera, Jakoba Lindberga, a master studije završila je na Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Stokholmu u klasi profesora Petera Berlind-Karlsona.

Talentovana muzičarka, koja je mnogo truda uložila u svoje školovanje, “muzikom u njenim prstima” u četvrtak uveče odvela je publiku na putovanje kroz savremene kompozicije, koje se ne izvode tako često.

- Repertoar je krajnje individualna stvar svakog muzičara. Pri njegovom izboru vodim se idejom, odnosno pričom i emocijom koju želim da pokažem. Volim da nastup počne Bahovom muzikom, koja mene lično inspiriše na poseban način. Nota duhovnog u baroknoj muzici je vječna inspiracija svakog muzičara - naglasila je Jokićeva.

I dok je Jokićeva zaneseno oživljavala note, posjetioci su uživali i u muzici 20. vijeka.

- Tansmanove “Varijacije na Skrjabinovu temu” i “Sonata” Hoakina Turine su djela napisana za Andresa Segoviju, jedno od najvećih imena u gitarističkoj muzici 20. vijeka i inspirisana su tradicijom. Djelo “Crni dekameron” kubanskog kompozitora Lea Brauvera je inspiraciju našlo u istoimenim afričkim pripovijetkama, gdje se kompozitor bavi svojim korijenima i pitanjima koja se tiču svakog čovjeka na temu ljubavi i erotike - objasnila je muzičarka.

Repertoar koji je izvela pred publikom u Muzeju, kako kaže, ima svoju priču.

- Nadam se da sam je ispričala na svoj način i da je publika razumjela šta su zvuci gitare željeli reći - dodaje Jokićeva.

Kada je riječ o banjalučkoj publici koja je posvećena umjetnosti, ona smatra da nijedan grad u Srpskoj nema potpuno izgrađenu publiku za umjetničku muziku.

- Banjaluka tu prednjači u odnosu na ostale gradove, ali je univerzitetski grad pa je razumljivo. S druge strane, njegujemo i ovu kojoj imamo priliku svake godine da se predstavimo.

Generalno, institucije kulture koje egzistiraju u državi često nemaju sredstava za ozbiljne projekte iz ove oblasti, a često i ljudi koji ih vode nisu iz struke - ukazala je Jokićeva.

Ipak, ne želi da se prepusti pesimizmu i teškim mislima pa, kako kaže, gitaristi ne odustaju iako ni ove godine neće biti održan “Gitar fest”.

- To je, možda, najbolnija tema svih nas koji se bavimo ovim poslom. Razvijati se profesionalno i očekivati to od studenata i kolega je veoma teško s obzirom na današnje stanje u državi. Neprepoznavanje takvih manifestacija, kao manifestacija od nacionalnog značaja, je tragično za ovu državu pa i za sve nas. Dok god struka “ne progovori”, neće biti bolje - zaključuje ova mlada umjetnica.

Orkestar “102 žice”

Jokićeva, koja trenutno radi kao docent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, jedan je od osnivača Orkestra gitara “102 žice”.

- Orkestar je formiran prije godinu i po i jedan je od načina promovisanja klasične gitare te odlična prilika da stvorimo i njegujemo svoju publiku - naglasila je Nataša Jokić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana