Дамиру Каракашу Кочићево перо за јесен

Срна
Дамиру Каракашу Кочићево перо за јесен

Бањалука - Награда "Кочићево перо" за јесен ове године биће додијељена књижевнику из Хрватске Дамиру Каракашу за књигу "Сјећање шуме", саопштено је из Задужбине "Петар Кочић" Бањалука - Београд.

Добитника ове награде за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи изабрао је жири који су чинили књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.


Предсједник жирија Никола Вуколић навео је да је Каракаш написао роман о одрастању, сеоском дјетињству дјечака који отвореним очима гледа свијет око себе, жељан да га упозна, доживи нешто необично, несвакидашње и узбудљиво.

Он је истакао да је "Сјећање шуме" дјело компоновано попут мозаика.

"Ово је интелигентно, занимљиво дјело модерне композиције, динамичног ритма, чистог језика и максималне економизације временом и простором", навео је Вуколић.

Награда "Кочићево перо" за јесен ове године, коју додјељује Задужбина "Петар Кочић", биће свечано уручена лауреату 10. новембра на Међународном сајму књига "Интерлибер" у Загребу, гдје ће о добитнику говорити чланови жирија и књижевник Јелена Дерајић.

Дамир Каракаш рођен је 1967. године у Лици. Хрватски је приповједач, романсијер, драмски писац, карикатуриста и некадашњи новинар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана