Чувени клавирски дуо Хелена и Радомир Мелмука на мапу музичких путовања уписали и Бањалуку

Александра Маџар
Чувени клавирски дуо Хелена и Радомир Мелмука на мапу музичких путовања уписали и Бањалуку

Бањалука - Клавирски дуо Хелена и Радомир Мелмука, који већ деценијама успјешно наступају широм свијета, проносећи славу културе своје земље и снагу талента који носе у себи, на велику радост Банског двора Културног центра одржали су концерт у концертној сали ове институције.

Концерт чешког клавирског дуа организовао је Бански двор Културни центар у сарадњи са Амбасадом Републике Чешке у БиХ. Публику је поздравио в.д. директора Банског двора Културног центра Младен Матовић и замјеница амбасадора Републике Чешке у БиХ Клара Кадлецова, послије чега су се сви заједно препустили уживању у композицијама Дворжака, Брамса, Сметане и Рубинштајна.

Посебан куриозитет представља чињеница да су супружници Мелмука свој први заједнички концерт одржали у Карловим Варима далеке 1965. године. Наступали су у многим европским земљама као и у САД, Мексику, Аргентини, Турској, Сирији, Јордану, Египту, Хонгконгу, Јапану… Чешки клавирски дуо такође је свирао поводом посјете папе Јована Павла Другог (Карола Војтиле) Помпејима и за Радио Ватикан у Риму. Богато искуство ови чешки умјетници стекли су наступајући и у градовима бивше Југославије (Београд, Сарајево, Загреб, Љубљана, Скопље), гдје су своје знање, водећи курсеве преносили и на све оне истих интересовања.

Умјетнички пар Мелмука иза себе има велики број снимака за радио и ТВ станице, а велики је број композиција које су за њих посветили савремени чешки и свјетски композитори. Радомир Мелмука је редовни професор клавира чувеног Прашког конзерваторијума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана