Чувари Бардаче тема овогодишњег сазива

Дејан Јовичић
Чувари Бардаче тема овогодишњег сазива

Србац - Платна и кистови на једној од најстаријих ликовних колонија, "Бардача", 34. пут биће "подигнути" 24. јуна, а у инспиративном окружењу ствараће 13 академских сликара из Србије и Републике Српске.

Међу учесницима ће бити утемељивач колоније Рајко Петковић, који је поријеклом из Српца, а живи и ствара у Новом Саду. Идеју о оснивању бардачке колоније добио је давне 1984. године током ликовног стварања на Петроварадинској тврђави.

- Поносан сам што је колонија опстала до данашњег дана и није прекидана ни за вријеме рата. Окупила је не само талентоване сликаре, већ и књижевнике и музичаре, па је тако на њој чак компонован и концерт за оркестар и жабе. То је једина ликовно-еколошка колонија на планети која је регистрована у Организацији Уједињених нација за образовање, науку и културу - УНЕСКО - рекао је Петковић.

Тема овогодишње колоније је "Чувари Бардаче", о чему ће на завршној вечери, која је планирана 2. јула у мотелу "Бардача", на округлом столу говорити активисти Центра за заштиту животне средине из Бањалуке, а биће приказан и документарни филм "Ретроспектива уништавања Бардаче" из њихове продукције.

- У склопу колоније организоваћемо и посјету манастиру Осовица, гдје ће умјетници сликати, а један рад ће поклонити братству манастира. Такође ће бити организована посјета предузећу "Систем екологика" у Ситнешима код Српца, које се бави производњом биодизела и другим дјелатностима - рекао је стручни сарадник Центра за културу и спорт Србац Стеван Умљеновић.

Он додаје да ће и ове године бити организована школа сликања за ученике основних и средњих школа из Српца и околних општина, а њихови радови биће изложени заједно са радовима академских сликара на завршној изложби.

- По завршетку колоније планирамо изложбе радова насталих у Бањалуци, Приједору, Добоју, Требињу, Лакташима, Градишци и Српцу - истакао је Умљеновић.

Сликари

Учешће на 34. сазиву бардачке колоније потврдили су академски сликари Војислав Танасијевић, Ђорђе Секулић, Бојана Бан, Маријана Каралић и Зоран Круљ из Београда, Рајко Петковић из Новог Сада, Здравко Круљ, Душко Бојанић, Милош Вујић, Ранка Пеулић и Зорица Лујић из Бањалуке, Бојана Стојаковић из Добоја и Емина Ханџић из Бихаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана