Чудесне приче из српске историје у књизи Владе Арсића

Данко Кузмановић
Чудесне приче из српске историје у књизи Владе Арсића

Бањалука - Народна библиотека Републике Српске имала је прилику да угости новинара и књижевника Владу Арсића те да организује промоцију његова четири романа.

Аутор је романа “Бродолом” и “Ноћ Архангела”, који спадају у најчитанија историјска штива у Србији, те “Изгубљене у магли” и “Кад звона занеме”, која је званично увршћена у десет најчешће позајмљиваних књига у мрежи јавних библиотека Народне библиотеке Србије за 2017. годину. Романи “Бродолом” и “Изгубљене у магли” адаптирани су у радио драме.

Сви његови романи се баве детаљима из српске историје, са додацима фиктивног, а то су најчешће ликови.

Арсић је промоцију започео причом о књизи прича која још није објављена, а која ће носити назив “Чудесне сторије из наше историје”.

- То је књига која је настајала у ходу задњих неколико година. Када год бих трагао за нечим, наилазио бих на неке фантастичне информације које сам потом бележио. И када је сакупљено довољно и када сам схватио да имам осамдесет одсто грађе, онда сам намерно трагао за тим неким необичностима и закључио да не могу ништа тако лако да пронађем јер све се то налази случајно - казао је Арсић те додао да те приче нису ни новинарство ни књижевност него су најближе ономе “Вјеровали или не” из “Политикиног забавника”, те да су то заиста чудесне приче из српске историје.

Први роман о којем је било ријечи је “Кад звона занеме”, за који је писац сматрао да обрађује сувише тешку тему.

- Ја сам се плашио да заиста неће наићи на одзив читалачке публике из два разлога. Први је тај што обрађује тешку тему, а наш народ не воли тешке теме, а други је то што сам се плашио да ће због места радње у ваљевској болници људи мислити да је то нешто што се догодило само у Ваљеву - рекао је Арсић. 

На питање зашто се књига зове “Кад звона занеме” Арсић је рекао да се радња романа дешава када је, први пут у нашој историји, наша власт забранила употребу црквених звона јер да је сваки покојник испраћен по хришћанским обичајима тих шест мјесеци би звонило без престанка.

Роман објављен 2014. године, “Бродолом”, доноси сасвим невјероватну, али истиниту причу о српском “Титанику”.

- Многи су мислили да је то научна фантастика. То је прича о српском “Титанику”, броду “Ниш”, који је доживео једну од најужаснијих несрећа, а догодила се не тако давно, тачније 1952. године, у центру Београда, у години када је читав свет обележавао годишњицу потапања великог “Титаника”. У тој катастрофи је страдало 126 људи - казао је Арсић. 

- Оно што је посебно фасцинантно је да вест о тој несрећи није била на насловној страници ниједних новина зато што је 10. септембра био велики јубилеј наше непотопиве ратне морнарице и било је веома непријатно да на истој страни имају те две ствари - истакао је писац. 

Аутор је искористио и прилику да се мало и нашали са присутнима.

- Гледам ове податке из биографије где каже да сам један од најчитанијих, ја бих лично волео да сам један од најпродаванијих, то би ми много више значило - рекао је Арсић кроз смијех.

“Ноћ Архангела”

Посљедња на промоцији била је књига “Ноћ Архангела” из 2016. године, за коју је сам аутор рекао да је најчуднија књига коју је написао. Аутор је на промоцији истакао да су све његове књиге чудне, али је ова ипак најчуднија. “Ноћ Архангела” говори о посљедњем потомку Николе Новаковића, који је у историји остао познат као човјек који је убио Карађорђа.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана