Чубриловић: Књижевни сусрети - промоција српске културе

Срна
Чубриловић: Књижевни сусрети - промоција српске културе

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић отворио је вечерас у Бањалуци Треће међународне књижевне сусрете “Бањалука 2018” на којима ће учествовати четрдесетак књижевника из свијета.

Истичући да књижевници руше све баријере, Чубриловић је рекао да су Књижевни сусрети “Бањалука 2018” прави начин за представљање, не само књижевника из Републике Српске, већ и српског народа и његове културе.

“Ово је веома важан догађај, не само за Републику Српску него и за цијели регион. Овдје су књижевници са више континената. Добро је што се ови сусрети одржавају у вријеме Сајма књиге у Бањалуци тако да ће учесници моћи да употпуне своје садржаје”, рекао је Чубриловић који је вечерас отворио ову манифестацију у бањалучком Културном центру Бански двор.

Он је честитао Удружењу књижевника Републике Српске на успјешном организовању манифестације и довођењу еминентних гостију из готово цијелог свијета, односно свих оних који нешто значе у књижевности.

Чубриловић је рекао да ће књижевници у Бањалуци имати прилику да говоре о својим културама и народима.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић рекао је новинарима да је ово једна од најзначајнијих манифестација у Српској јер окупља понајбоље ауторе из свијета.

Он је додао да ће сусрети бити затворени у недјељу, 16. септембра, у ресторану “Стара Ада” гдје ће пјесници говорити стихове о води, а потом ће симболично те стихове, написане на папиру и затворене у боци, пустити низ Врбас.

Бјелошевић каже да ће то бити порука мира, наводећи да ће боцу у Врбас поринути овогодишњи добитник књижевне награде, амерички пјесник Џон Тејлор.

Он је рекао да Удружење књижевника Српске испуњава задатак због којег и постоји - да у Српску доводи најбоље књижевнике из свијета, а да истовремено промовише у свијету писце из Српске и саму Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана